Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Salim Bachi στο Βόλο

Το Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και της Πολυγλωσσίας  του ΠΤΔΕ, ΠΘ, ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου Saint-Joseph και ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Γαλλοαλγερινού συγγραφέα SALIM BACHI την Πέμπτη 25/05/2017, στις 20:00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση, Παραλιακό Συγκρότημα, Κτίριο «Δελμούζου», 3ος όροφος.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η Βασιλική Γιακουμάκη Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Συντονίζει η Ροσάνα Πώποτα.

Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Salim Bachi στο Βόλο

Ο Salim Bachi γεννήθηκε το 1971 στην Αλγερία. Ζει στο Παρίσι από το 1997 και άρχισε τη συγγραφική του σταδιοδρομία με μια σειρά από διηγήματα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες όπως είναι η Monde diplomatique. Το πρώτο του μυθιστόρημα Le Chien d’Ulysse (Ο σκύλος του Οδυσσέα, 2001) τιμήθηκε με τρία βραβεία και τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας λογοτεχνίας από τις χώρες του Μαγκρέμπ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα La Kahéna (2003), Tuez-les tous (Σκοτώστε τους όλους, 2006) και Le silence de Mahommet (H σιωπή του Μωάμεθ, μετάφραση Νίκος Σταμπάκης, εκδόσεις Νεφέλη ), που στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, του ισλαμικού φονταμενταλισμού και του αραβικού κόσμου, ανακλώντας την ανησυχία της περιόδου μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Με το τελευταίο του βιβλίο “Dieu, Allah, moi et les autres”, (Ο Θεός, ο Αλλάχ, εγώ και οι άλλοι), που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Gallimard, είναι υποψήφιος για το σπουδαιότατο γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας Le Renaudot.

Μπορεί κανείς να ζήσει ποιητικά κι αν ναι, με ποιον ακριβώς τρόπο; Ο Σαλίμ Μπασί είχε να δώσει μιαν εύλογη απάντηση στο διπλό αυτό ερώτημα με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Συζητώντας με τις πανεπιστημιακούς Τιτίκα Δημητρούλια και Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο Μπασί είπε: «Ζω ποιητικά υπό την έννοια ότι έχω κατορθώσει να ξεφύγω από έναν σκληροτράχηλο ντετερμινισμό: τον ντετερμινισμό της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν η πολιτική εξουσία και η θρησκεία στην Αλγερία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλγερία, μένοντας εκεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τα πρόσωπα της γενιάς μου υποχρεώθηκαν να υπομείνουν μια πολύ δύσκολη κοινωνία, αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες ζωής. Προσωπικά είχα τη τύχη να γίνω συγγραφέας και να απαλλαγώ από ένα τόσο καταπιεστικό περιβάλλον. Εκείνο πάντως που κάνουμε από γενιά σε γενιά, κι αυτό κυρίως θέλησα να δείξω με το μυθιστόρημά μου “Σκοτώστε τους όλους”, είναι να δημιουργούμε απογοήτευση και να προκαλούμε διαψεύσεις, οδηγώντας τους νέους στην τρομοκρατία. Στο “Σκοτώστε τους όλους” υιοθέτησα ως αφηγητής την οπτική γωνία του τρομοκράτη, χωρίς, όμως, να οδηγηθώ σε μια λογοτεχνία που να δικαιολογεί και να υπερασπίζεται τη βία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος