Πρόσκοποι και Οδηγοί γιορτάζουν την Ημέρα Σκέψης

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί της Μαγνησίας θα γιορτάσουν από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης.

Παιδιά από 5 έως 18 ετών, Στελέχη και Βαθμοφόροι ενώνονται για να γιορτάσουν μαζί την Ημέρα Σκέψης. Με κοινό όραμα και κοινό στόχο Οδηγοί και Πρόσκοποι μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουν την Παγκόσμια Ιστορία τους καλύτερα, θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα δημιουργήσουν, θα οραματιστούν, θα προσφέρουν στην κοινωνία τους. Η πόλη του Βόλου θα γεμίζει μαντήλια και χαμόγελα. Για μια ακόμα φορά ο Οδηγισμός και ο Προσκοπισμός δίνουν την ευκαιρία στα μέλη τους να ζήσουν κάτι μοναδικό κάτι διαφορετικό. Οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί περιμένουν όλους τους Βολιώτες να τους γνωρίσουν. Θα βρίσκονται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 μπροστά από το κτίριο Παπαστράτος  για να σας ενημερώσουν και να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση  σχετικά με τα δύο Σώματα.

Εθελοντική Αιμοδοσία

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, καθώς το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται…Η ανάγκη για προσφορά αίματος δεν σταματά ποτέ. Ας βοηθήσουμε όλοι, κανείς μας ξανά να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να χρειαστεί αίμα, είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον δικό του άνθρωπο.

Οι Πρόσκοποι Μαγνησίας, λοιπόν, περιμένουν όλους τους πολίτες του Βόλου, το Σάββατο,  από τις 11:00 έως και τις 17:00, μπροστά από το κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την συνδρομή της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, για να προσφέρουν αίμα σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Η Έφορος Τοπικού Τμήματος Βόλου Στάμου Αδαμαντία στο μήνυμα της μεταφέρει τα εξής:

“Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί και Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε το 1926 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy (σήμερα ονομάζεται Συνεδριακό Κέντρο «Edith Macy»). Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική ημέρα που οι Οδηγοί και οι Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται ο ένας τον άλλον και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την Παγκόσμια φιλία που βρίσκουν στο Κίνημά μας.Οι απεσταλμένοι επέλεξαν την 22α Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, και της γυναίκας του Olave, που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός.

Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS – World Association of Girl Guides and Girl Scouts) είναι παιδαγωγική οργάνωση, με εθελοντική συμμετοχή, βασίζεται σε πνευματικές αξίες και είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ως προς τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Σήμερα, μετά το 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο του 2004, η Παγκόσμια Οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, αριθμεί 144 εθνικές οργανώσεις Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων απ’ όλο τον κόσμο, με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη.

Εμπνευστής και ιδρυτής του Οδηγισμού είναι ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, Αρχιπρόσκοπος (Lord Robert Baden-Powell), γνωστός σε όλο τον κόσμο ως B-P, που το 1907 ίδρυσε τον Προσκοπισμό για αγόρια. Ο B-P ίδρυσε τον Οδηγισμό για τα κορίτσια το 1910 στην Αγγλία με τη βοήθεια της αδελφής του Αγνής. Το 1912 ο B-P παντρεύτηκε την Όλαβ Σαιντ-Κλαιρ Σόουμς (Olave Saint-Claire Soames), που ανέλαβε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του Οδηγισμού και πήρε τον τίτλο της Αρχιοδηγού. Με τη βοήθειά της, ο Οδηγισμός γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες. Έτσι, το 1928 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων. Το 1932 Ιδρύεται το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού από την Ειρήνη Καλλιγά και το 1938 ιδρύεται στη Πόλη μας

Το Σ.Ε.Ο.  μέλος της WAGGGS

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι Τακτικό Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων από το 1948. Συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στα Παγκόσμια Συνέδρια, στις διεθνείς Οδηγικές δραστηριότητες και στα σεμινάρια που οργανώνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση και την Ευρωπαϊκή Περιοχή, ενώ μέλη του Σ.Ε.Ο. έχουν  εκλεγεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο και τις Επιτροπές του με επιτυχημένη θητεία.

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να δώσει στα μέλη του τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και να προσφέρουν στην κοινότητα που ζουν αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Από την αρχή ο Οδηγισμός έδωσε στα μέλη του την ευκαιρία να ζήσουν την ομαδική ζωή, να βιώσουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία για περιπέτεια, ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσφορά με πίστη στην Υπόσχεση και το Νόμο, που εκφράζουν τις βασικές αρχές του Οδηγισμού.

Σήμερα, η Παγκόσμια Οργάνωση αποδέχεται τις θέσεις που έχουν πάρει οι Εθνικές Οργανώσεις Μέλη της, ως προς τη συνεκπαίδευση κοριτσιών και αγοριών.

Χωρίς ν’ αποκλίνει από τις βασικές αρχές του, ο Οδηγισμός προσαρμόζεται στις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές συνθήκες κάθε χώρας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και δυνατότητες της νεολαίας κάθε τόπου. Έτσι, παρά το διεθνή χαρακτήρα του Οδηγισμού και τους δεσμούς των μελών της Παγκόσμιας Οργάνωσης με τα άλλα μέλη, διατηρείται απόλυτα η εθνική υπόσταση κάθε Εθνικής Οργάνωσης Μέλους της Παγκόσμιας Οργάνωσης. Ουσιαστικός στόχος κάθε Εθνικής Οργάνωσης Μέλους είναι να προάγει τον σκοπό του Οδηγισμού και την κατανόηση των βασικών αρχών του και να ενθαρρύνει τη φιλία μεταξύ των μελών του σε όλο τον κόσμο.”

Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Μαγνησίας Κώστας Μαγαλιός στο μήνυμα του τονίζει:

“Η 22α Φεβρουαρίου αποτελεί εδώ και δεκαετίες την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φίλιας για τις Παγκόσμιες Οργανώσεις της Προσκοπικής και της Οδηγικής Κίνησης.. Μια ημέρα που συμπτωματικά γεννήθηκαν ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης Robert Stephenson Smyth Baden-Powell και η μετέπειτα σύζυγος του  Olave St Clair Soames η οποία υπήρξε η Αρχιοδηγός.

Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, σύμφωνα με το Σκοπό, τις Αρχές και την Μέθοδο που καθόρισε ο Ιδρυτής. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.

Η Αποστολή του διατυπώθηκε το 1999 στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Durban της Νοτίου Αφρικής ως εξής: Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης αποτελείται από 164 Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις και περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρυτικό μέλος αυτού του διεθνούς Οργανισμού υπήρξε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση Νέων στην Ελλάδα με περισσότερα από 20.000 μέλη. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ιδρύθηκε το 1910 από τον καθηγητή φυσικής αγωγής, Αθανάσιο Λευκαδίτη και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την χώρα. Η προσφορά του Προσκοπισμού στη νεολαία της πατρίδας μας είναι αδιάλειπτη έκτοτε.

Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά μας, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και οι Πρόσκοποι της Μαγνησίας τα τιμούν στην 103 χρονη παρουσία τους στην περιοχή μας.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος