Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για καύση RDF από ΑΓΕΤ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με θέμα συζήτησης αυτό της ΑΓΕΤ, ώστε να εκφραστούν οι θέσεις  του πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας για οποιαδήποτε έκπτωση στο περιβάλλον, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων σωματείων και φορέων, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην οποία κατέθεσαν υπόμνημα κατά της καύσης RDF και SRF εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Όπως ανέφερε η κα Κολυνδρίνη η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αφορούσε στη χρήση RDF, την οποία εξειδίκευσε με απόφασή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Ιανουάριο του 2014, χωρίς γνωμοδότηση και χωρίς ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, θα συνεχίσουν τους ελέγχους και θα κάνουν ότι προβλέπει ο νόμος.  «Επειδή το ζήτημα είναι και πολιτικό, δεσμευόμαστε ότι ως Περιφέρεια θα πάρουμε μια απόφαση τέτοια που να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να καθιστά τον τόπο ασφαλή για τους ανθρώπους που επιλέγουν να μένουν εδώ», είπε.

Επίσης, η Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε ότι, με απόφαση του Κώστα Αγοραστού, έχει συγκληθεί μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Υγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, που θα διενεργήσει έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ πληρεί τις προϋποθέσεις για καύση RDF, μεθαύριο, Τετάρτη 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με την κα Κολυνδρίνη, εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και τακτικός έλεγχος τα αποτελέσματα του οποίου θα γνωστοποιηθούν στις αρχές Απριλίου

Η αντιπροσωπεία των σωματείων, συνδικαλιστών και φορέων που συναντήθηκαν σήμερα με την κα Κολυνδρίνη, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ μετά και την αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργίου ζήτησε  το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, να απορρίψει κατηγορηματικά την καύση RDF, για την παραγωγή ενέργειας. «Στο βωμό του κέρδους, οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν καν την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων της περιοχής που δραστηριοποιούνται», είπε ο κ. Στεργίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, η επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε για το θέμα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, λόγω φόρτου εργασίας του Υπουργού, κ. Φάμελλου.

Υπόμνημα σωματείων, μαζικών φορέων, επιτροπών αγώνα προς:

α. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
β. Περιφέρεια Θεσσαλίας (αντιπεριφέρεια Μαγνησίας)
γ. Δήμο Βόλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΜΕ

Θέμα: Η καύση εναλλακτικών απορριμματικών καυσίμων (SDF, RDF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ La Farge.

Δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετα στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αφού θεωρούμε βάση στοιχείων ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα στρέφεται εναντίον της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα εξής στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις ακόλουθες τροποποιήσεις της:

Ότι τετραπλασιάζεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3, ενώ παραμένει ο τετραπλασιασμός του SO2 από 50 mg/m3 σε 200 mg/m3.
Το μείγμα των τοξικών παραγώγων συμπληρώνουν τα πτητικά ιχνοστοιχεία, ο υδράργυρος και το θάλειο, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα σε αέρια φάση,
Από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων, το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες οι οποίες είναι από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις και για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια, κάτω από τα οποία να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, που σημαίνει ότι και η απειροελάχιστη ανιχνεύσιμη, με τα σημερινά όργανα, ποσότητα διοξινών θεωρείται επικίνδυνη (μη ασφαλής) για τον άνθρωπο.
Οι έλεγχοι δεν προβλέπουν τη μέτρηση των εκπομπών συγκεκριμένων επικίνδυνων στοιχείων όπως των οξειδίων του βαναδίου. Ενώ καταγράφονται οι εκπομπές σκόνης δεν καταγράφονται, οι εκπομπές των «φονικών» λεγόμενων μικροσωματιδίων (pm10 και pm2,5).
Οι έλεγχοι, με βάση Υπουργική Απόφαση, περιορίζονται στην πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο μετρήσεων διοξινών ετησίως κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών συγκεντρώσεων, δεδομένου ότι οι διοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους, συνήθως κατά την έναρξη/ παύση λειτουργίας της μονάδας ή σε έκτακτες περιπτώσεις δυσλειτουργιών, καταστάσεις που δεν καταγράφονται οι περιοδικά μετρούμενοι ρύποι, όπως οι διοξίνες και ο πτητικός υδράργυρος.
Ότι με βάση τα στοιχεία στο Βόλο θα καίγονται τόσα συγκεντρωμένα «εναλλακτικά» απορριμματικά καύσιμα (1.015.000 τόνοι) όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της Ε.Ε. (6.000.000 τόνοι). Αυτό σημαίνει ότι ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ ύστερα από μια πορεία 40 χρόνων, συναποτεφρώνονται κάθε χρόνο στις τσιμεντοβιομηχανίες ως απορριμματικά καύσιμα 13,5 κιλά ανά κάτοικο στο Βόλο αντιστοιχούν 57 κιλά ανά κάτοικο.
Ότι με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπεται η απορρόφηση από τις τσιμεντοβιομηχανίες όλης της Ελλάδας και 480.000 τόνοι RDF/SRF ετησίως, από τους οποίους σχεδόν όλοι (410.000 τόνοι) θα καίγονται στο Βόλο!

Θεωρούμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αφού δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης για τα κέρδη των επιχειρήσεων πατώντας πάνω στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από την ΕΕ.
Ευθύνες έχει και η ίδια η περιφέρεια Θεσσαλίας που αφού ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του 2014, δεν κινείται ώστε να σταματήσει άμεσα η καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.
Ταυτόχρονα ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή Βόλου που δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στο έγκλημα στην ΑΓΕΤ με την παραγωγή SRF και μάλιστα με την παράδοση τμήματος της καθαριότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Περιφέρεια, Δήμο, Κυβέρνηση για το ποιος έδωσε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ δεν μας αφορά, μιας και όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν την καύση των σκουπιδιών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση των «αυστηρών ελέγχων» και των «κατάλληλων προϋποθέσεων» γίνεται κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και έχει στόχο περισσότερο να καθησυχάσει τους κατοίκους παρά να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα απαγορεύοντας ρητά την καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ
Να σταματήσει η καύση petcoke
Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και να ενταθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις
Άμεσα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Παγασητικού με την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού
Άμεσα μέτρα για την προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος