Βόλος: Δημιουργία Ναυτικού Μουσείου  στις Αποθήκες Τελωνείου προτείνει ο Μ. Μιτζικός

Την πρόταση για την δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στις Αποθήκες του Τελωνείου, υπενθυμίζει με ερώτησή της στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη “Δύναμη Βόλου”, δεδομένης της συζήτησης που άνοιξε μεταξύ Δήμου Βόλου και ΟΛΒ ΑΕ για την ανάγκη επαναχάραξης της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης Μιχ. Μιτζικός, εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης,  “η πόλη των Αργοναυτών  και η Μαγνησία γενικότερα  συνδέονται άρρηκτα με  τη θάλασσα και τη ναυσιπλοΐα, και επιπλέον και άλλες  πόλεις με μικρότερη παράδοση  διαθέτουν Ναυτικό Μουσείο , ενώ ο Βόλος στερείται ενός  τέτοιου στοιχείου πολιτισμού που θα αναδείξει τη ναυτική ιστορία του τόπου , αλλά θα  αποτελέσει και φορέα  επιστημονικών ερευνών”.

Επιπλέον παραθέτει στοιχεία επιστολής του τ. Βουλευτή Ι. Γ. Αντωνόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει:

« Η Ιωλκός, οι Παγασές  και η Δημητριάδα οφείλουν κατά μέγα μέρος   την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη στις εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες των κατοίκων  τους. Ο νεότερος Βόλος υπήρξε  το λιμάνι της Θεσσαλίας  και προσέλκυσε το ενδιαφέρον  όλων των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών της δυτικής Ευρώπης στη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Παράλληλα, η πλούσια παραγωγή γεωργικών , δασικών και βιοτεχνικών Προϊόντων και η έλλειψη χερσαίων δρόμων  οδήγησε στην αποκλειστική σχεδόν χρήση της θαλάσσιας οδού  για τη μεταφορά τους στις αγορές  του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σημαντικό αρχειακό υλικό τεκμηριώνει  τη συμβολή των Ζαγοριανών καραβιών  και εκείνων της παλαιάς Μιτζέλας και των Βορείων Σποράδων  στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η λειτουργία επίσης νεωλκείων (ταρσανάδων) σε πολλά παράλια της Μαγνησίας  συνέβαλε  στην ανάπτυξη της ναυπηγικής , αλλά και των εικαστικών  τεχνών, κυρίως  της λαϊκής ζωγραφικής και της ξυλογλυπτικής…

Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού  είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και άλλων φορέων του Νομού , καθώς και των πολιτών που ενδιαφέρονται, εάν ενδιαφέρονται, για το μέλλον του τόπου τους….»

Επισημαίνεται, τέλος,  ότι η στρατηγική θέση του Παγασητικού Κόλπου  έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία,  κατά την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία, κατά την επανάσταση του 1821, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και κατά τη διάρκεια της Γερμανο-Ιταλικής Κατοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος