Τεράστια σε όγκο και πλούσια σε έμπνευση είναι η φετινή διασχολική έκθεση τέχνης μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα: «Το ταξίδι», η οποία έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τα εγκαίνια μαζί με τη βράβευση των μαθητών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, στις 5 Μαΐου, στις 12 το πρωί, στον Εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΔΔΕ Μαγνησίας παρουσιάζει την καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων. Το συντονισμό έχει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κυριακή Δανιηλίδου.

Θα εκτεθούν πάνω από 600 έργα μαθητών. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει έργα ατομικά και ομαδικά, που έχουν εκπονήσει μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου των σχολείων της Μαγνησίας και περιλαμβάνει όλα τα είδη εικαστικής τέχνης: Ζωγραφική, Γλυπτική, Κολάζ κλπ. Οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία του νομού μας υποστήριξαν με πολλούς και ποικίλους τρόπους το θέμα «Ταξίδι» και έδωσαν πολύπλευρα νοήματα σε αυτό, εξετάζοντάς το από διαφορετικές απόψεις είτε ως αναψυχή, είτε ως συναίσθημα, είτε ως μετανάστευση. Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν εικόνες, βίντεο διάβασαν στην τάξη λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα πάνω στο θέμα, προκειμένου να ερεθίσουν τις αισθήσεις των μαθητών τους.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης η ΔΔΕ Μαγνησίας συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων ΠΕ08 του νομού μας και με  την Επιμελήτρια Εκθέσεων κ. Έλενα Νικηφόρου. Για την υλοποίηση του Διαγωνισμού συνεργάζεται με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Γιούλη Πόντου-Τοκαλή και με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου κ. Χρύσα Δραντάκη καθώς

Από όλα τα έργα που θα εκτεθούν θα επιλεγούν 13, τα οποία θα βραβευτούν από έγκριτη επιτροπή καλλιτεχνών. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η κ. Χρύσα Δραντάκη, Ιστορικός –Κοινωνιολόγος Τέχνης και μέλη είναι οι Δημήτρης Μοράρος, ζωγράφος και Κώστας Κομνηνός, εικαστικός. Τα έργα που θα διακριθούν θα αποτελέσουν αντικείμενο ημερολογίου της επόμενης χρονιάς, που θα εκδοθεί με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου. Στους μαθητές που θα διακριθούν θα δοθούν 3 ατομικά και 3 ομαδικά βραβεία, 3 ατομικοί και 3 ομαδικοί έπαινοι και 1 ειδικό βραβείο. Τα βραβεία και οι έπαινοι που θα δοθούν θα συνοδεύονται από αντίγραφα έργων του χαράκτη- ζωγράφου Τάσου ή βιβλία που αφορούν την τέχνη. Σε όλους τους μαθητές  θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής.

Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρει σχετικά: «Ανατρέχοντας στην Αρχαία Ελληνική Εκπαίδευση αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τέχνες ως στοιχείο του πολιτισμού δεν ήταν απλά μια μορφή τέχνης και αυτοέκφρασης αλλά και ένα δομικό στοιχείο στην εκπαίδευση, άρρηκτα συνυφασμένο με την αρετή και την φιλοσοφία. Σήμερα η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης συμβάλλει στη μετατροπή της Παιδείας από πολύμορφη διαδικασία νοητικής και ψυχικής καλλιέργειας σε έργο καταναγκασμού. Γι αυτό τα παιδιά δεν αγαπούν το σχολείο και γι αυτό πολλοί εκπαιδευτικοί, έξω από το διδακτικό τους ωράριο αφιερώνουν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή πολλές ώρες προκειμένου να προσφέρουν στο μαθητή τους αυτό που ουσιαστικά λείπει από το σημερινό σχολείο. Την αναζήτηση της γνώσης μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης και του πολιτισμού.»

H προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού κ. Χρύσα Δραντάκη  δηλώνει: «Ακόμη μια χρονιά που η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης με  τη συγκεκριμένη  ετήσια εκδήλωση  ωθεί τους μαθητές των σχολείων στη συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία ευαισθητοποιώντας παράλληλα για επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα.

Στο φετινό θέμα με την τριπλή κατεύθυνση η Επιτροπή πέραν από τον έπαινο της συνολικής προσπάθειας δασκάλων και μαθητών, θα προσπαθήσει να διακρίνει τις δουλειές με περισσότερη φαντασία, με την σχεδιαστική ικανότητα βεβαίως αλλά και την ιδιαίτερη προσέγγιση της θεματικής από τους μαθητές.

Μια αξιόλογη δράση από τους υπευθύνους της Β/θμιας Εκπαίδευσης και τους καθηγητές των καλλιτεχνικών μαθημάτων που αναλαμβάνουν να εμψυχώσουν και να φέρουν εις πέρας το συλλογικό έργο».

Η κα Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συντονίστρια της δράσης τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι η Τέχνη είναι σπουδαίο διδακτικό εργαλείο. Βοηθά το παιδί να εκφράζει σκέψεις  απόψεις και συναισθήματα, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά και την ευαισθησία του, δημιουργεί ιδανικά, ανοίγει το δρόμο για  την επίτευξη υψηλών στόχων, αναπτύσσει την κοινωνικότητα και ξεπερνά τον ατομικισμό, βοηθά στην ολιστική και διαφορετική οπτική της ζωής. Είναι η δύναμη της αλλαγής για ένα καλύτερο κόσμο. Σήμερα, που η οικονομική κρίση συνθλίβει την Ελληνική κοινωνία,  η Τέχνη  με τον αναμορφωτικό της χαρακτήρα θα πρέπει να  αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για  τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πνευματικά καλλιεργημένης, με υψηλό σύστημα αξιών, με σεβασμό στον πολιτισμό. Επομένως σήμερα το Ελληνικό σχολείο περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από ουσιαστική Παιδεία. Και Παιδεία χωρίς την Τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει».

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 25 Μαΐου 2017.  Τα σχολεία και το κοινό μπορούν να την  επισκέπτονται σε καθημερινή βάση.

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή για την φετινή Διασχολική Έκθεση- Διαγωνισμό Τέχνης

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει και να συμβάλει κατά το δυνατόν στην πραγμάτωση της φετινής Διασχολικής Έκθεσης Τέχνης, κατά την οποία 600 περίπου μαθητές διαμορφώνονται σε πομπούς εικαστικών μηνυμάτων και σχεδόν αναπόφευκτα σε μελλοντικούς ευαίσθητους δέκτες. Μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που βασίζονται στις εικαστικές τέχνες, όπως η προετοιμασία και παρουσίαση μιας έκθεσης ζωγραφικής, δίνεται η μοναδική ευκαιρία στους έφηβους μαθητές να εκφράσουν δημιουργικά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την πραγματικότητα, τόσο αυτή που βρίσκεται μέσα τους και ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο όσο και αυτή που διαμορφώνεται γύρω τους. Είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι η επαφή με την εικαστική δημιουργία καλλιεργεί την αισθητική παιδεία των συμμετεχόντων και ενισχύει σταδιακά την προσεκτική παρατήρηση έναντι της παθητικής κατανάλωσης. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η ταχύτητα στην μετάδοση εικόνων και πληροφοριών, και η εικαστική παραγωγή χαρακτηρίζεται από μαζικότητα σε πλήθος έργων και στυλ, η διαμόρφωση μελλοντικών ενεργών πολιτών με υψηλό το αισθητικό κριτήριο αποτελεί υποχρέωσή μας για το μέλλον που οραματιζόμαστε. Η πλούσια αυτή διασχολική έκθεση με θέμα “Το ταξίδι” αποτελεί εξάλλου και για εμάς, τους ενήλικες, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε τον ιδιότυπο κόσμο των παιδιών μας.

Οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων της ΔΔΕ Μαγνησίας που παίρνουν μέρος στην Διασχολική  Έκθεση –Διαγωνισμό Τέχνης.

ΑΓΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΝΔΡΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΚΜΟΓΛΙΔΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ
ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΠΑΥΛΙΝΑ
ΓΚΡΙΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΖΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΤΩ-ΑΝΔΡΟΜ
ΚΑΜΟΣΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ
ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΑΣΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΜΙΝΑΡΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
ΝΙΚΟΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΙΩ-ΑΝΑΣΤΑ
ΠΕΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΟΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ-ΜΑΡΙΑ
ΔΡΑΓΑΤΣΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΚΟΡΩΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Μοιράσου το άρθρο: