Βόλος: Φόβοι να χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για πολιτιστικές διαδρομές σε επίπεδο Θεσσαλίας

Την ανησυχία του ότι θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για την διαμόρφωση ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας εκφράζει το μέλος του “Διαζώματος” , Βολιώτης γιατρός Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως αναφέρει, δεν έχει ενδιαφερθεί για την ώρα να “τρέξει” το πρόγραμμα αν και το “Διάζωμα” έχει καταθέσει πρόταση που ήδη αξιοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έλαβε 32 εκ. ευρώ. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός δηλώνει ότι το Διάζωμα δεν κατέθεσε καμία πρόταση ότι η Περιφέρεια έχει σχεδιασμό για πολιτιστικές διαδρομές στη Θεσσαλία, έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και δεν θα χαθούν χρήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσάμης, το “Διάζωμα” είχε έλθει σε επαφή πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Αγοραστό και είχαν συζητήσει αναλυτικά το θέμα. “Το θέμα είχε λάβει δημοσιότητα, φωτογραφίες, επισκέψεις στα αρχαία θέατρα κλπ. Έκτοτε όμως καμία αντίδραση. Η πολιτιστική διαδρομή που προτείναμε εμείς περιλαμβάνει την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων των Φθιωτίδων Θηβών, της Δημητριάδος, τον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και τα Μετέωρα. Στην ουσία επιλέγεται ένα «δρομολόγιο», μια σύνθεση της επίσκεψης αρχαίων θεάτρων και αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και εν συνεχεία εξασφαλίζεται η τεκμηρίωσή τους”.
Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη την πρόταση του Διαζώματος υιοθέτησε και αξιοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και επιδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 32 εκ. ευρώ ενώ παρόμοια φάκελλο, ετοιμάζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.

Το σκεπτικό της πρότασης του Διαζώματος για τη Θεσσαλία
Για να αποκτήσει μια πολιτιστική διαδρομή μεγάλη δυναμική είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα ολιστικό, που θα συνδέει τα μνημεία μας με το σύνολο των τοπικών δραστηριοτήτων (πρωτογενής τομέας, γαστρονομία κάθε περιοχής, λαϊκός πολιτισμός, καταλύματα και γενικά τουριστική προσφορά κάθε περιοχής, σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή κ.λ.π.). Η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα «σύμφωνο ποιότητας» και θα είναι ουσιώδες τμήμα και ποιοτικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης της διαδρομής.
Παράλληλα απαιτούνται:
Α. η ιεράρχηση των απαιτούμενων μικρών ή μεγαλύτερων επεμβάσεων για τη βελτίωση της επισκεψιμότητας των χώρων, καθώς και για τη βελτίωση της πολιτιστικής εμπειρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναγκαίες ενημερωτικές πινακίδες, επεμβάσεις βελτίωσης των χώρων, αναβάθμιση των υποδομών κ.λ.π.

Β. η ιεράρχηση των απαιτούμενων αρχαιολογικών έργων (αναστηλωτικές εργασίες, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης), τα οποία θα έχουν ως στόχο αφ’ ενός τη συντήρηση και ολοκληρωμένη προστασία των μνημείων, αφ’ ετέρου τη βελτίωση της γνώσης και εμπειρίας, που προσφέρουν στους επισκέπτες τους,

Γ. η ιεράρχηση των απαιτούμενων γενικών υποδομών (υποδομές μεταφορών για τη διασύνδεση των μνημείων, ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.),
Δ. η επιλογή του φορέα διαχείρισης και λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής.

Ο συνδυασμός και η σύνθεση όλων των παραπάνω έργων και δράσεων σε μια ολοκληρωμένη «πολιτιστική εμπειρία», δικαιώνουν τη μεγάλη αποστολή των σπουδαίων μνημείων της χώρας μας: να γίνουν δηλαδή ο καταλύτης της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και όχημα ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας μας και της κάθε επί μέρους περιοχής. Η συνάντηση των μνημείων μας μέσα από συνδυασμένες και ολιστικές δράσεις, που θα έλκουν, θα ερεθίζουν, θα προκαλούν και θα προσκαλούν όλες τις ζωντανές δυνάμεις της χώρας να δηλώσουν «παρών» και να πάρουν μέρος σε μια ουσιώδη και ποιοτική ανάπτυξη, έχει το χαρακτήρα «εθνικής αποστολής». Η αποστολή αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τις δυνατότητες, που μας δίνει η νέα προγραμματική περίοδος. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά ο επίτροπος Johannes Hahn υιοθέτησαν και επικρότησαν αυτήν την ιδέα μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση της «Πολιτιστικής Διαδρομής για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», την οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω εν συντομία.
Σημειώνουμε, ότι ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτιστική διαδρομή δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στα αρχαία θέατρα (Λάρισας Α και Β, Δημητριάδας και Φθιωτίδων Θηβών), διότι τότε η δυνατότητα προσέλκυσης εξειδικευμένου πολιτιστικού τουρισμού θα περιοριζόταν στις δύο μόνο περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας. Εξάλλου, η Περιφέρεια διαθέτει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλων των εποχών, από προϊστορικά (Σέσκλο, Δημήνι, Θεόπετρα) μέχρι οχυρωματικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου και της Τουρκοκρατίας που είναι διάσπαρτα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και που θα πρέπει κι αυτά να περιληφθούν και να αναδειχθούν, ενώ η Διαδρομή θα καταλαμβάνει και τα μουσεία που λειτουργούν στην Περιφέρεια. Κατά συνέπεια, η Διαδρομή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία σκέλη (προϊστορικά μνημεία, αρχαία θέατρα και κάστρα) «ενοποιημένα» στο πλαίσιό της, που θα προσφέρονται για μικρές ή μεγάλες περιηγήσεις του εξειδικευμένου κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα αλλά και του γενικού κοινού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος