Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου –επί θητείας Σκοτινιώτη – κ. Ηλίας Ξηρακιάς για την υπόθεση της μη καταβολής σε εργαζόμενους του Δήμου των ποσοτήτων γάλακτος που δικαιούνταν, είτε της αξίας του γάλακτος σε χρήμα.

Την μήνυση υπέβαλαν εργαζόμενοι που ανήκουν στην παράταξη της ΔΑΣ-ΟΤΑ, οι οποίοι κατέθεσαν στο Δικαστήριο  ότι δεν τους χορηγήθηκαν, ούτε οι ποσότητες γάλακτος που δικαιούνταν, ούτε το χρηματικό αντίτιμό τους, για τα έτη 2012, 2013 και για κάποιους μήνες του 2014.

Το νέο στοιχείο που ήρθε ωστόσο στο φως, κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία είναι πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν υλοποίησε ποτέ, απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 όπου είχε προσφύγει ο κ. Ξηρακιάς, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για την καταβολή στους εργαζόμενους της αξίας του γάλακτος σε χρήμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ξηρακιά, κ. Νίκος Μόσχος, ο πρώην αντιδήμαρχος είχε προσφύγει στην Επιτροπή του Άρθρου 152 κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ακύρωνε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για την καταβολή της αξίας του γάλακτος σε χρήματα. Επτά μήνες μετά, και συγκεκριμένα στα τέλη του 2014, η Επιτροπή ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ήταν υποχρέωση του Δήμου Βόλου και της νυν δημοτικής αρχής να καταβάλει τα χρήματα αυτά στους εργαζόμενους.

Παντελή άγνοια για την ακυρωτική απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 δήλωσαν, τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΑΣ-ΟΤΑ (οι οποίοι και είχαν υποβάλει την μήνυση κατά του κ. Ξηρακιά), όσο και η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. Μάλιστα, η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Θάλεια Στάχτου δήλωσε πως θα συγκαλέσει συμβούλιο για το θέμα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης και καταβολής των χρημάτων που οφείλονται –βάσει αυτής –στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την πλευρά του κ. Ξηρακιά,  τα πρόβλημα προέκυψε, όταν με την συγχώνευση των Δήμων λόγω «Καλλικράτη»,  οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις απαραίτητες διαδικασίες, όπως ήταν εν προκειμένω, η καταγραφή κατάστασης με όλους τους εργαζομένους, προκειμένου να βρεθούν κατόπιν, ποιοι ήταν δικαιούχοι.

Το ίδιο υποστήριξε και ο πρώην δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ξηρακιά.

Μοιράσου το άρθρο: