Βόλος: Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προτείνει η Ν.Δ. για την Υγεία

Τις βασικές αρχές του προγράμματος της Ν.Δ. για τον τομέα της Υγείας, βασικός κορμός του οποίου αποτελεί η σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, παρουσίασαν σήμερα στο Βόλο οι Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. και ο Αν. Τομεάρχης Ιάσονας Φωτήλας, αφού πρώτα επισκέφθηκαν δομές υγείας στη Μαγνησία. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα, μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια διαλύει το σύστημα υγείας ενώ στήνει νέες δομές για να ικανοποιήσει ημετέρους. Εκτίμησαν ότι η κατάσταση στη Μαγνησία είναι χειρότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο και τόνισαν ότι η Πρωτοβάθμια βαθμίδα Υγείας αποτελεί την κορωνίδα του προγράμματος της Ν.Δ. που έχει κοστολογηθεί και μπορεί να χρηματοδοτηθεί άνετα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλας επισκέφθηκαν σήμερα τη Μαγνησία στο πλαίσιο πανελλήνιας περιοδείας του κόμματος για θέματα Υγείας ενώ πήραν μέρος σε περιφερειακή συνδιάσκεψη των στελεχών του τομέα υγείας Θεσσαλίας με θέμα “Το πλαίσιο αρχών της Ν.Δ. για την Υγεία”.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν την αρχή της συνδιάσκεψης ο κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι τα κλιμάκια του κόμματος επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες και ενημερώνονται για τα προβλήματα κάνοντας και τις προτάσεις τους. “Έχουμε μια τραγική κυβέρνηση που βουλιάζει το σύστημα υγείας εδώ και 2,5 χρόνια. Οι υπηρεσίες υγείας είναι υποβαθμισμένες και απόλυτα υπεύθυνος γι αυτή την κατηφορική πορεία της υγείας είναι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του” τόνισε.
Επισήμανε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς αντιμετώπισαν και άλλα Νοσοκομεία, όπως και το Αχιλλοπούλειο, αλλά η διορισμένη διοίκηση επέλεξε να το επιλύσει με τον εύκολο τρόπο.
“Έχω βαρεθεί να ακούω από διοικητές ιδανικές καταστάσεις και μετά να μιλάω με γιατρούς και νοσηλευτές και να ακούω διαφορετικά πράγματα. Χάρις σε ένα τεράστιο ζήλο του προσωπικού στέκεται το Νοσοκομείο Βόλου” τόνισε ο κ. Φωτήλας.

Επιπλέον επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει έργα άλλων ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί, όπως το Κέντρο Υγείας Ευόσμου πρόσφατα που δεν διαθέτει καν οργανόγραμμα. “Αυτά κάνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΛΕ και όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτούς, τόσο πιο γρήγορα η Ν.Δ. θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της ερχόμενη στην κυβέρνηση”.
Εξήγησε ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου δημοσίου και δεν μιλά για απολύσεις, αλλά το βασικότερο στο θέμα της υγείας είναι, ότι “μπαίνει στο παιχνίδι και ο ιδιωτικός τομέας”.
Επιπλέον ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι διοικητές των Νοσοκομείων δεν είναι διορισμένοι αξιοκρατικά, κάτι που έκρινε και το ΣτΕ.

Οι βασικοί άξονες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου η βασική πρόταση της Ν.Δ. για την Πρωτοβάθμια Υγεία στηρίζεται στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στον οικογενειακό γιατρό που πλαισιώνει τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ. Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει επίσης σύμβαση με ΕΟΠΠΥ και ο κάθε πολίτης επιλέγει όποιον επιθυμεί. Επιπλέον ο κάθε γιατρός έχει την ευθύνη 2000 πολιτών ο καθένας και ο παιδίατρος 1500 παιδιών. Το παραπεμπτικό δε του οικογενειακού γιατρού δίνει δυνατότητες στον ασθενή να κατευθυνθεί και προς το Κ.Υ. και τη νοσοκομειακή μονάδα. Το σύστημα αυτό που προτείνεται δεν έχει καμία σχέση με τις 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.), που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ “για να ικανοποιήσει ανάγκες ημετέρων και μετά αυτοί οι άνθρωποι να αφεθούν στην τύχη τους”.

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί στα 200 με 300 εκ. ευρώ και άνετα μπορεί να το σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός ενώ θα απαιτηθούν συμβάσεις με 4000 οικογενειακούς γιατρούς. Τέλος τόνισε ότι οι χρόνιοι πάσχοντες είναι ο δεύτερος άξονας του προγράμματος, τρίτος η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τέταρτος τα Νοσοκομεία και πέμπτος η μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Εξεταστική για την Υγεία
Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι η Ν.Δ. είπε ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ  ξεκινά τη διερεύνηση από το 1997 και όχι το 1996, γιατί τότε ήταν γραμματέας ο κ. Κουρουμπλής και “δεν μπορούμε να τον αγγίξουμε. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Γιατί δεν εξετάζει και τα δύο χρόνια διαυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο εισαγγελέας πάει την υπόθεση Πολάκη στη δικαιοσύνη ενώ έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Άδωνη Γεωργιάδη;”.

“Η Ν.Δ. σέβεται τις υπογραφές που έβαλε η χώρα”

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε Τσίπρας ούτε Σώρας και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, όμως έχει δικαίωμα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Εκτίμησε ότι με τη δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση θα βαδίσει μέχρι τον Οκτώβριο και πάλι θα φθάσει στα ίδια αδιέξοδα. “Με Τσίπρα δεν βγαίνουμε στις αγορές. Μόνο ο Μητσοτάκης έχει την απάντηση με το μίγμα πολιτικής να αλλάξει τα πράγματα”, εξήγησε.
Ο κ. Φωτήλας από την πλευρά του τόνισε ότι η Ν.Δ. με την πολιτική της θα καταστήσει τα μέτρα αχρείαστα, ενώ επέρριψε ευθύνη και στους δανειστές που δέχθηκαν το μίγμα της οικονομικής πολιτικής Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε τη φορολογία αντί για την ανάπτυξη. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίζει να στηρίζει 430 οργανισμούς που είναι πολυτέλεια στις εποχές που ζούμε αντί να μειώσει το ΦΠΑ. “Ξέρετε ότι δίνουμε 450.000 ευρώ το χρόνο, πέραν μισθοδοσίας για να στηρίξουμε έναν Οργανισμό για να μην έχουμε τσουνάμια και 600.000 ευρώ για το ΠΙΛΑΤΕΣ;” Επιπλέον επισήμανε ότι καθυστερούν χαρακτηριστικά οι ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το “Ελληνικό”, όπου “βρήκαν δάσος. Προτείνω του χρόνου το survivor να το κάνουμε στο Eλληνικό αφού έχουμε δάσος. Oι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να δολοφονήσουν τη χώρα. Πρόκειται για πολιτικούς απατεώνες, μια σπείρα που λυμαίνεται τον τόπο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτήλας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος