Στις 1468 ψυχές ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν και στις 4 ζώνες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, μετά την καταμέτρηση που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
Σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΒΙΑΛ, την υπηρεσία Ασύλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν και παρά την αύξηση των ροών κατά το προηγούμενο δίμηνο, τελικά βγήκαν υπεράριθμοι κατά 194 άτομα σε σχέση με τον αριθμό των 1.274 ατόμων που όριζε η προσωρινή διαταγή του Προέδρου της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΚΥΤ ΒΙΑΛ, έλεγχος εγγράφων 22/5/2018

Από πλευράς δήμου Χίου παρόντες στην καταμέτρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα λίγο πριν τις 2.00 μ.μ., ήταν ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασούλης, ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για την πολιτική προστασία Γιώργος Ζώας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκειούς Κώστας Φουτράκης.
Όπως μας είπε ο κ. Ζώας ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέας Ηλιόπουλος, που από χθες βρίσκεται στη Χίο, αύριο θα μεταφέρει την εικόνα του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ανάγκη της άμεσης μεταφοράς τουλάχιστον των 194 ατόμων.
Επίσης καταμετρήθηκαν 91 οικίσκοι, ενώ σύμφωνα με την ίδια προσωρινή διαταγή του ΣτΕ αυτοί μπορούν να φτάσουν τους 100, ενώ 201 άτομα μένουν ακόμα σε σκηνές!
Δεν αναφέρθηκαν πάντως πόσοι αιτούντες πολιτικό άσυλο έχουν απορριπτική απόφαση και σε 2ο βαθμό, που σημαίνει πως πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Σχετικά με τις μερίδες φαγητού που είναι περισσότερες, μεταξύ 17 και 21 Μαΐου φαίνεται πως μέχρι και 200 άτομα που διαμένουν στην πόλη, ανάλογα με το φαγητό, πηγαίνουν στο Κέντρο για να σιτιστούν· ενώ μένει ένας αριθμός περί τις 1509 μερίδες σε περίπτωση που υπάρξουν αφίξεις προσφύγων εκείνη την ημέρα.
Από την ώρα που κάποιος πρόσφυγας διαθέτει κάρτα, μπορεί να σιτιστεί ακόμα και αν δεν διαμένει στη ΒΙΑΛ, μας είπε ο κ. Ζώας· ενώ μετέφεραν στον κ. Ηλιόπουλο και το αίτημα να ολοκληρωθεί άμεσα το θέμα των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημίες.

Αναβολή ΣτΕ

Εν τω μεταξύ για τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, θα αναβληθεί η εκδίκαση της προγραμματισμένης για αύριο από το ΣτΕ αίτησης ακύρωσης του Δήμου κατά της Κ.Υ.Α. των Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, που αφορά τη χωροθέτηση και κατασκευή έργων στη ΒΙΑΛ, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση της εισηγήτριας στην εκπρόσωπο του Δήμου Χίου- δικηγόρο Πέννυ Τασσοπούλου.

 

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Μοιράσου το άρθρο: