Ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι του  Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών που συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σάμου και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz.

Μια εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, από την Δύση ως την Ανατολή. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. 8 ημέρες, 8 συναυλίες που πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου  όπου πριν 2.500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της Μουσικής και της Φυσικής.

Συγκεκριμένα από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου, διεθνώς καταξιωμένοι καθώς και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από τη Γερμανία, Ελλάδα, Γεωργία, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και τις Η.Π.Α. θα βρίσκονται στη Σάμο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ευρωπαίους κλασικούς του 18ου και 19ου αιώνα, μουσική του ιταλικού Μπαρόκ, σύγχρονες δημιουργίες και παραδοσιακούς ήχους της Μεσογείου. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ από τον νικητή ή τη νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Concours Gezá Anda 2018.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ, η πιανίστα Masha Ilyashov και ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος, δημιούργησαν για φέτος ένα πρόγραμμα που καλεί  το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που γεφυρώνει πολιτιστικές και εθνικές διαφορές.

Σε καιρούς που οι εθνικιστικές τάσεις πληθαίνουν, το Φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων. Η μουσική φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, και η Σάμος αποτελεί κατεξοχήν ιδανικό τόπο για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. «Εδώ στη Σάμο, θα υπερβούμε τα σύνορα και θα χτίσουμε μουσικές γέφυρες, συνδυάζοντας καθιερωμένες αξίες και φρέσκους ήχους. Η μουσική φέρνει κοντά όλους τους ανθρώπους, σε όποια πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική κοινότητα και αν ανήκουν» δηλώνει η υπεύθυνη του  Ιδρύματος Schwarz Χιόνα Ξανθοπούλου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

 

Μοιράσου το άρθρο: