Η περιοχή των Ραχών του Δήμου Ικαρίας με 2.500 κατοίκους (τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω των επισκεπτών), με 350 παιδιά όλων των ηλικιών, με πολλούς ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, άτομα με αναπηρία, αθλητικές δραστηριότητες που επιβάλλουν ιατρικής παρακολούθησης, εργαζόμενους εκτεθειμένους σε κίνδυνο για την υγεία τους, δεν επιτρέπεται να μένει ούτε λεπτό χωρίς γιατρό.

Όλη αυτή την κατάσταση οξύνει η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση της αγροτικού γιατρού για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου, καθώς και το γεγονός ότι ενώ λήγει η σύμβαση της γιατρού δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κάλυψη της θέσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ικαρίας μένουν ακάλυπτα από γιατρό, ή που στο «Κ.Υ Ευδήλου» δεν υπηρετούν οι γιατροί που προβλέπονται.
Οι κάτοικοι της περιοχής εισπράττουν μεν «συμπάθεια» και «κατανόηση» αλλά η υγεία τους και η ζωή τους τίθενται σε κίνδυνο, καθώς στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη φροντίδα υγείας την οποία δικαιούνται, εξαιτίας της επικίνδυνης και «θανατηφόρας» διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στον τομέα της υγείας.
Από όλα αυτά αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες (χρόνιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Ικαρίας), στελεχωμένου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:
• Να καλυφθούν άμεσα, τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών, Καρκιναγριου και Μαγγανιτη,
• Για το «Κ.Υ Ευδήλου», άμεση πρόσληψη τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
• Να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση της αγροτικού γιατρού για εφημερίες.
• Έκτακτη χρηματοδότηση για τις κτιριακές ανάγκες του Π.Ι Ραχών.
• Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας της Ικαρίας Φούρνων ούτε για μισή ώρα.
• Πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτουν όλο το νησί ολόκληρο το 24ωρο.

Η επίκαιρη ερώτηση πρόκειτε να συζητηθεί την Παρασκευή 23/9/16 στις 10πμ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Μοιράσου το άρθρο: