Δύο δεσμεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε Οινούσσες και Χίο, γίνονται πράξη με το Νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη, 23/11/17, στη Βουλή.

Στην τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρθηκε εκτενέστερα σε δύο δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Κουρουμπλή για τη ναυτική εκπαίδευση στο νομό Χίου, οι οποίες υλοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε:
– ιδρύεται Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες. Η Σχολή αυτή θα παρέχει την αναγκαία σχετική εκπαίδευση σε ναυτικούς και θα προστεθεί στις δύο υπάρχουσες (Ασπροπύργου και Μηχανιώνας), επιλύοντας έτσι σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν ενδιαφερόμενοι από τη Χίο και άλλες περιοχές.
– Δίνεται η δυνατότητα στις κατά τόπους ΑΕΝ να ιδρύουν ειδικά τμήματα Πλοιάρχων Γ΄ τάξης, Κυβερνητών Β΄ ή Γ΄ τάξης, Μηχανικών Γ΄ τάξης και Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού. Η ίδρυση των τμημάτων αυτών προϋποθέτει τη ρύθμιση διάφορων εκπαιδευτικών και διοικητικών θεμάτων μέσω Κανονισμού Σπουδών που εγκρίνεται από τον Υπουργό. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος ίδρυσης ειδικών σχολείων για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και η ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών.

Οπως αναφέρει στο δελτίο τύπου ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, μέσω της τροπολογίας, ενισχύονται οι ΑΕΝ Οινουσσών και Χίου, καθώς διευρύνεται το πεδίο της λειτουργίας τους και ο εν δυνάμει αριθμός σπουδαστών με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Δεύτερον, ενισχύονται και διευκολύνονται εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και οικονομικά ναυτικοί, απόφοιτοι ναυτιλιακών – και άλλων – ειδικοτήτων ΕΠΑΛ καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα από τη Χίο.

Μοιράσου το άρθρο: