Καταπτώσεις βράχων στο Πλωμάρι με ζημιές σε σπίτια (video)

Array

Μεγάλες καταπτώσεις βράχων και αποκολλήσεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Πλωμάρι της Λέσβου με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η πίσω πλευρά ενός σπιτιού και να υποστούν ζημιές άλλα δύο σπίτια και μία αποθήκη. Τα τεράστια βράχια που αποκολλήθηκαν σκότωσαν ένα σκύλο και κατέστρεψαν ένα μηχανάκι.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, φανερά σοκαρισμένος, ξύπνησε από έναν έντονο κρότο, λίγο πριν την μία τα μεσάνυχτα και έλεγε στους γείτονες τους που έσπευσαν να βοηθήσουν ότι έζησε από θαύμα, σε ένα σπίτι που έμοιαζε βομβαρδισμένο.

Καταπτώσεις βράχων στο Πλωμάρι με ζημιές σε σπίτια (video)

Στην περιοχή έσπευσε ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, όπου και ζήτησε την συνδρομή μηχανικών  του δήμου, οι οποίοι βρίσκονται από σήμερα το πρωί στην περιοχή μαζί με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στράτη Μανωλακέλλης καθώς και με γεωλόγους για να εκτιμήσουν το φαινόμενο της κατολίσθησης και να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο Πλωμάρι έσπευσε και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για θέματα πολιτικής προστασίας Νίκο Καρασάββα, καθώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Καμπούρης, όπου και αποφασίστηκε, παρουσία και του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελευθέριου Ντουρουντού, η άμεση εκκένωση 14 σπιτιών τα οποία βρίσκονται σε περίμετρο 100 μέτρων από τα σημεία της κατολίσθησης. Οι 36 κάτοικοι των σπιτιών που εκκενώθηκαν από σήμερα το βράδυ θα διαμένουν σε ξενοδοχεία του Πλωμαρίου.

Η κατάσταση των δύο μεγάλων βράχων που βρίσκονται στις παρυφές του λόφου είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνη πριν από πολλά χρόνια ενώ ο Διονύσης Ματαράγκας συνταξιούχος γεωλόγος, που ζει στο Πλωμάρι, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι: «αυτή η κατάσταση προϋπήρχε και πριν από 15 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα γιατί δύο τεράστια βράχια βρίσκονταν κυριολεκτικά στον αέρα και δεν είχε γίνει μέχρι τώρα καμία επέμβαση με αποτέλεσμα τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα. Χρειάζεται να γίνει γεωτεχνική μελέτη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Εντωμεταξύ, επιστημονική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα πρόκειται να μεταβεί αύριο στο Πλωμάρι, όπου «με τη χρήση οργάνων και μεθόδων σύγχρονης τεχνολογίας η επιστημονική ομάδα αναμένεται να αποτιμήσει το φαινόμενο και τα αίτια που το προκάλεσαν και να εκτιμήσει την επικινδυνότητα για την ευρύτερη περιοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος