Εννιά (9) φωλιές έφτιαξαν οι θαλάσσιες χελώνες του είδους καρέτα – καρέτα στην παραλία Συρτικό της Νοτίου Ικαρίας. Από τις 6 Αυγούστου λουόμενοι που τις εντόπισαν φρόντισαν και για την προστασία τους.

Η παραλία δεν έχει φωτισμούς, δεν έχει ηχορύπανση, δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε λουόμενους όποτε οι συνθήκες είναι ιδανικές για να περιμένουμε τα νεογνά τον μήνα Οκτώβριο. Χώρος υπάρχει για όλους οπότε είναι εύκολο να προστατέψουμε την προσπάθεια ενός από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που συνεχίζουν να κολυμπάνε στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και ενός από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες κάθε 2-3 χρόνια οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν για να γεννήσουν στις ίδιες παραλίες όπου γεννήθηκαν (αν και για την συγκεκριμένη παραλία δεν έχουμε στοιχεία για παλαιότερες ωοτοκίες). Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες οι παραλίες κατάλληλες, το μήκος, το πλάτος αλλά και η κλίση της παραλίας, οι φυσικο- χημικές ιδιότητες της άμμου, η υγρασία, η θερμοκρασία, η παρουσία βλάστησης, κ.ά. αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την καταλληλότητα των παραλιών ωοτοκίας. Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο με την έξοδο και την πορεία των μικρών νεοσσών προς τη θάλασσα.

Οι θηλυκές χελώνες σκάβουν τη φωλιά τους με τα πίσω τους πτερύγια και σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο μια καρέτα φτιάχνει 2-3 φωλιές, σε διαστήματα 2 εβδομάδων η μία από την άλλη. Σε κάθε φωλιά αποτίθενται συνολικά έως 120 αυγά. Η επώαση διαρκεί περίπου 55 μέρες και το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τη νύχτα ή νωρίς το χάραμα και βρίσκουν τη θάλασσα προσανατολιζόμενα από και προς τον φωτεινότερο ορίζοντα. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Τελικά, λένε μόλις 1 στα 1000 καταφέρνει να ενηλικιωθεί. «Ελπίζουμε να μεγαλώσουμε αυτόν τον αριθμό» λένε κάτοικοι της περιοχής που υιοθέτησαν ατύπως τα αυγά των χελωνών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Μοιράσου το άρθρο: