Λέσβος: Εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Νησιώπη

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφτηκαν Ομάδα  Οδηγών, παιδιά 12-13 ετών και βαθμοφόροι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια 3ήμερης εκπαιδευτικής δράσης που πραγματοποίησαν το διάστημα από 8 έως 11 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου στο Σίγρι.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους δράσης νέοι Οδηγοί και βαθμοφόροι ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τη σημασία του για την κατανόηση της εξέλιξης της ζωής καθώς και την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκάλεσε την απολίθωσή του.

Λέσβος: Εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Νησιώπη

Επισκέφτηκαν το νέο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Παράλληλα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους δράσης είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού επισκέφτηκε το νέο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης με το σκάφος με γυάλινο πυθμένα, όπου έζησαν μία μοναδική εμπειρία. Κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή Σίγρι – Νησιώπη περιηγήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου Σιγρίου όπου ενημερώθηκαν για την ύπαρξη μιας μεγάλης στεριάς, της Αιγιήδας, με εκτενή τροπικά – υποτροπικά δάση, πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια αλλά και για τη σημερινή πλούσια χλωρίδα και πανίδα του κόλπου Σιγρίου.

Στη Νησιώπη ενημερώθηκαν για το σημαντικό οικοσύστημα της νησίδας και εντυπωσιασμένοι περιηγηθήκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά φυτικά είδη καθώς και τις διεργασίες που απολίθωσαν τα δένδρα.

Στο Πάρκο Νησιώπης συμμετείχαν με εξαιρετικά μεγάλο ενθουσιασμό στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύψτε το Απολιθωμένο Δάσος», όπου με ιδιαίτερη ικανότητα απάντησαν στις ερωτήσεις του προγράμματος, σχετικές με την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Οι δραστηριότητες των μελών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης συνεχίστηκαν στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς και έμαθαν να αναγνωρίζουν τα στρώματα ηφαιστειακής στάχτης και λάβας.

Τέλος, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Στο ειδικό ανασκαφικό σκάμμα στον αύλειο χώρο του Μουσείου, ολοκλήρωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και επιτυχία προσομοίωση παλαιοντολογικής ανασκαφής απολιθωμένων δένδρων, καταφέρνοντας να αναγνωρίσουν τα είδη κορμών και φύλλων που βρήκαν θαμμένα στην ηφαιστειακή στάχτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος