Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ένα συνταξιούχο και ένα εν ενεργεία γιατρό, αφού και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Οι δύο γιατροί είχαν χειρουργήσει το 2011 λάθος πόδι ηλικιωμένης γυναίκας και ένα μήνα μετά αυτή κατέληξε. Μαζί με τους δύο γιατρούς κατηγορούμενοι ήταν και δύο νοσηλευτές, οι οποίοι αθωώθηκαν.   Οι δύο γιατροί άσκησαν έφεση.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2011 στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όταν η 82χρονη τότε ασθενείς εισήχθη προκειμένου να χειρουργηθεί για κάταγμα στο πόδι της. Μετά το χειρουργείο ο γιος της ηλικιωμένης διαπίστωσε έκπληκτος ότι η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί στο λάθος πόδι. Την επέμβαση είχαν αναλάβει ένας ειδικευόμενος τότε γιατρός και ένας γιατρός της συγκεκριμένης κλινικής, ο οποίος σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί.

Μετά από τρεις μέρες οι δύο γιατροί χειρούργησαν το σωστό πόδι της ηλικιωμένης η οποία όμως ένα μήνα από το πέρας των επεμβάσεων κατέληξε σε οίκο ευγηρίας της Αθήνας, όπου και φιλοξενείτο.

Τις μέρες που η ηλικιωμένη περίμενε στο νοσοκομείο πριν από την επέμβαση παραπονέθηκε για πόνους στο πόδι το οποίο δεν ήταν σπασμένο. Ο νοσοκόμος που την παρακολουθούσε της τοποθέτησε έναν επίδεσμο για να την ανακουφίσει. Οι γιατροί πριν την επέμβαση βλέποντας τον επίδεσμο, θεώρησαν πως αυτό ήταν το πόδι που είχε το κάταγμα.

Η υπόθεση έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης είδε τότε τα σχετικά δημοσιεύματα και διέταξε προανάκριση για το συμβάν. Να σημειωθεί πως η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση κράτησε πάνω από 12 ώρες και η απόφαση του δικαστηρίου αναγγέλθηκε στις 10:00 το βράδυ.

 

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο: