«Το Πόλιον»: Ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για το σεισμό και την ανάγκη προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πλωμαρίου:

«Παρακολουθώντας με σοβαρότητα και συνέπεια την εξέλιξη του καταστροφικού σεισμού που έπληξε πρόσφατα τη Λέσβο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας το Πλωμάρι, θα επιθυμούσαμε, πρώτα απ΄ όλα, να δώσουμε κουράγιο, δύναμη και προπαντός αντοχή και ψυχραιμία σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν – και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από το σεισμό -και παράλληλα να συλλυπηθούμε την οικογένεια της νεαρής μητέρας δύο παιδιών από τη Βρίσα, που, δυστυχώς, έχασε τη ζωή της μέσα στο ίδιο το σπίτι της από τη μανία του Εγκέλαδου.

«Το Πόλιον»: Ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Σχετικά με αυτό το καταστροφικό φαινόμενο που έπληξε το νησί μας θα θέλαμε να σημειώσουμε, κατ αρχάς, την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή της Πολιτείας, των αρμόδιων αρχών, υπηρεσιών και εθελοντών του τόπου μας (Περιφέρειας , Δήμου, Πολιτικής Προστασίας κ.ά.) στους πληγέντες και τα  παρακάτω:

Η Ελλάδα είναι 1η στη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και 6η σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, σεισμούς είχαμε και θα έχουμε. Είναι αναμενόμενοι και επειδή η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση τους σε επίπεδο ημερών και εβδομάδων είναι παγκοσμίως ανύπαρκτη, δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού μαζί τους, αντίθετα απ΄ ότι νηπιωδώς διαδόθηκε στο Πλωμάρι την περασμένη Τετάρτη. Επομένως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς με ψυχραιμία, χωρίς φόβο αλλά με γνώση και προστασία απ αυτούς, θωρακίζοντας αντισεισμικά τα σπίτια μας και η Πολιτεία τα δημόσια και κοινωφελή κτήρια.

Εξ άλλου, από αρχαιοτάτων χρόνων, στα πολύ γνωστά αρχαία μνημεία μας, διακρίνεται η προσπάθεια αντισεισμικής προστασίας τους, όπως και στα νεότερα μνημεία με ορατό παράδειγμα αυτό του Πολιτιστικού Κέντρου του Πλωμαρίου.

Δεν ήταν τυχαία η πρωτοβουλία μας για την πραγματοποίηση Ημερίδας (το 2000) στο Πλωμάρι με τον καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο και στελέχη του ΙΓΜΕ και Διημερίδας (το 2008) πάλι στο Πλωμάρι και τη Μυτιλήνη με τον Πρόεδρο και στελέχη του ΟΑΣΠ και με τους καθηγητές Βασίλη Παπαζάχο και Θεοδόση Τάσιο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την προσεισμική προστασία, σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Πλωμαρίου και Νομαρχία Λέσβου.

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες οφείλουμε

– στον «πρύτανη» των Σεισμολόγων, ομοτ. Καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο, τόσο για την παρότρυνση του στην πραγματοποίηση αυτών των δύο ημερίδων, όσο και για το τεράστιο επιστημονικό του έργο στον ελλαδικό χώρο και την πρόοδο των ερευνών στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη των σεισμών,

– στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος με τον Πρόεδρο και τα στελέχη του, που κυριολεκτικά όργωσαν το Β. Αιγαίο, διενεργώντας ενημερωτικές ημερίδες και ασκήσεις προστασίας από τους σεισμούς. Συναφής είναι και η προσφορά της ιστοσελίδας του www.oasp.gr/ στην οποία καλά θα είναι να ανατρέχουμε όλοι για την ενημέρωση μας για αυτά τα θέματα προστασίας και πρόληψης από τους σεισμούς.

– στο Μουσείο Φυσ. Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, με το Διευθυντή και τα στελέχη του, στο οποίο οι μαθητές πολλών σχολείων της Λέσβου έχουν εκπαιδευτεί στη σεισμική τράπεζα που διαθέτει.

Εκείνο που πρωτάρχει τώρα, είναι να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία, χωρίς φόβο, χωρίς να αγνοούμε το παρελθόν και να τονίσουμε την ανάγκη προστασίας της μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας, που είναι πλούσια και αξιοσημείωτη. Αυτό θα είναι το μέλλον μας, για το οποίο οφείλουμε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε γι αυτό.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος