Σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία ώστε να εξεταστεί το θέμα των προστίμων που επιβλήθηκαν στους ναυτιλιακούς πράκτορες- ταξιδιωτικά γραφεία για παραβάσεις πολιτών τρίτων χωρών που διαπιστώθηκε κάποια παρανομία κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από τις τελωνειακές αρχές, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας με πρωτοβουλία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες στο υπουργείο για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με τον κ. Βίτσα, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τη συμμετοχή των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης ενημέρωσε για το θέμα τον υπουργό και για τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί και πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες του κλάδου στη Χίο.
Όπως μας είπε ο κ. Μιχαηλίδης σύμφωνα με νόμο του 2014, το ελληνικό δημόσιο καταλογίζει σε μια σειρά παραβιάσεων τα πρόστιμα και αν δεν έχει ο άμεσα εμπλεκόμενος ΑΦΜ στη χώρα μας, τότε θεωρείται ως εκπρόσωπός του ή συνεργάτης του στην Ελλάδα ο τουριστικός πράκτορας και τα γραφεία.
Πρόστιμα έχουν καταλογιστεί από το 2011 σε βεβαιωμένες παραβιάσεις, όπως στο να γίνει χρήση βίζας πριν την ημερομηνία ισχύος της ή (μιλώντας για τούρκους πολίτες) να έχουν τη σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριό τους. Έτσι υπάρχουν επαγγελματίες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 150.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.
Το γεγονός ότι εμπλέκονται 4 υπουργεία και αφορά όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οδήγησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα να αναθέσει στο Γραμματέα του υπουργείου Μιλτιάδη Κλάπα να οργανώσει συνάντηση και με τα συναρμόδια υπουργεία εντός της εβδομάδας. Τα άλλα συναρμόδια υπουργεία είναι το Προστασίας του Πολίτη, το Εσωτερικών (που εμπλέκεται μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη διαβίβαση των προστίμων) και το Οικονομικών που έρχεται να εισπράξει αυτά τα πρόστιμα.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τουριστικών πρακτόρων στη Χίο παρουσία και του προέδρου του Επιμελητηρίου και φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τα ταξίδια από και προς Τουρκία από την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον δεν υπάρξει λύση στο θέμα.

Μοιράσου το άρθρο: