«Στις 27 Μαΐου όλο το ποσό οφειλής είναι απαιτητό και μπαίνουν προσαυξήσεις», όπως ενημέρωσε ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Στουφής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, αναφερόμενος στις περιπτώσεις όσων έχουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, των οποίων η καταβολή δόσεων έχει «παγώσει», λόγω της κήρυξης του νησιού σε έκτακτη ανάγκη. Επίσης, επεσήμανε ότι, όσοι δεν πλήρωναν αυτές τις δόσεις θα πρέπει να πάνε από τις 26 Μαΐου στη ΔΟΥ που ανήκουν, για να πληρώσουν το κεφάλαιο και να ζητήσουν διαγραφή των προσαυξήσεων.

Να σημειωθεί ότι, λόγω των καταστροφών που υπήρξαν στη Ζάκυνθο από τις πλημμύρες 26 και 27/11/ 2016, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 29/11, ενώ, στις 12/12 εκδόθηκε ΠΟΛ στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, «παρατείνονται μέχρι και τις 26 Μαΐου 2017 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Ζακύνθου της Π.Ε. Ζακύνθου που λήγουν ή έληξαν από την έκδοση της παρούσας έως τις 26 Μαΐου 2017. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών».

Επιπλέον, βάσει της εν λόγω ΠΟΛ, «αναστέλλεται μέχρι και τις 26 Μαΐου 2017 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οφειλών, των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.»
Εντωμεταξύ, δεδομένου ότι συζητείται πως έγιναν κατασχέσεις σε λογαριασμούς πολλών Ζακυνθινών λόγω οφειλών στο δημόσιο το διάστημα από την έκδοση της ΠΟΛ(12/12), ο κ. Στουφής, υποστήριξε ότι, δεν θα πρέπει να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, προτείνοντας ότι όσοι έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό τους να διερευνήσουν με τράπεζες και εφορεία πότε ακριβώς έγινε η δέσμευση λογαριασμού τους και, εν συνεχεία, να απευθυνθούν στη ΔΟΥ Πύργου για τη διευθέτηση του προβλήματος. Πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ζακύνθου, από την εν λόγω ΔΟΥ υποστηρίζεται ότι δεν έχουν γίνει κατασχέσεις.

Επίσης, σε ό,τι αφορά κατασχέσεις που έγιναν από την ημερομηνία κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης (29/11) μέχρι την έκδοση της σχετικής ΠΟΛ, ο κ.Στουφής αλλά και έγκριτη νομικός που ασχολείται με προβλήματα πολιτών ή/και καταναλωτών με τράπεζες και δημόσιο, εκτίμησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια νομικής αντιμετώπισης, καθώς η αναστολή δέσμευσης λογαριασμών από την πρώτη στιγμή που το νησί κηρύχτηκε σε αυτό το καθεστώς είναι ζήτημα ηθικής τάξης, το οποίο δεν συνηθίζεται να απασχολεί ούτε το δημόσιο ούτε τις τράπεζες.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Μοιράσου το άρθρο: