Ο σχεδιασμός της άμεσης αντιμετώπισης ενδεχόμενων προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει τα Ιόνια Νησιά και η πλήρης ετοιμότητα των κατά τόπους αρμόδιων Υπηρεσιών, είχε ως αντικείμενο η έκτακτη σύγκλιση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των κατά τόπους δήμων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ομόφωνα αποφασίστηκε:
•Να γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και Ιθάκης μέσω των Αντιπεριφερειαρχών και Δημάρχων, μετά από συνεννόηση με ΕΛ.ΑΣ. για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια των νησιών, από σήμερα Πέμπτη 17 έως και αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου αργά τη νύχτα.
•Να υπάρχουν μηχανήματα έργου, έτοιμα για άμεση ανταπόκριση, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων κάθε νησιού.
•Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – Ιθάκη την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 για προληπτικούς λόγους.
•Να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ευπαθείς περιοχές των τοπικών κοινωνιών με την βοήθεια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εθελοντικών Ομάδων.
•Να ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν οι Εθελοντικές Ομάδες.
•Να εφαρμοστούν τα σχέδια “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” και “ΙΟΛΑΟΣ” από τις Υπηρεσίες ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη, υποβλήθηκε αίτημα ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, ανάλογα αιτήματα στάλθηκαν προς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που θα προκληθούν από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς και Ιθάκης κηρύχθηκαν σε κατάσταση “ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας”.

Μοιράσου το άρθρο: