Την γιορτή της παραδοσιακής Ζακυνθινής τηγανίτας, της ‘’Γκλαούνας’’, πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά και με αφορμή το «άνοιγμα» του τριωδίου, ο αναπτυξιακός πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας Ζακύνθου «το Κούκεσι», την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου από τις 12 το πρωί και μέχρι όσο υπάρχει κέφι και διάθεση, στην έδρα του συλλόγου, στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού.

«Οι Ζακυνθινοί, την «Γκλαούνα’» (μεγάλη και πλακουτσή τηγανίτα με σταφίδες), την έφτιαχναν όταν είχαν ξένους στα σπίτια τους, σαν κέρασμα ή και επιδόρπιο, καθώς και όταν μαζευόταν για να γιορτάσουν το τελείωμα της ελιάς», δήλωσε σήμερα στην τοπική ΕΡΤ, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Θεριανός.
«Αυτό το έθιμο, θέλουμε και έχουμε καταφέρει να το κάνουμε γιορτή για όλους τους Ζακυνθινούς, τη γιορτή της ‘’Γκλαούνας’’, αφού, είναι μια αφορμή, για να μάς ενώσει και όλοι μαζί να διασκεδάσουμε με παραδοσιακό τρόπο, στο χωριό μας, την Καλλιθέα ή αλλιώς Κούκεσι, όπως είναι γνωστό στους περισσότερους» ανέφερε ο κ.Θεριανός.
«Την γιορτή της «Γκλαούνας’» την στηρίζουν, όπως πάντα, αρκετοί χορηγοί, παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με τα χορευτικά τους συγκροτήματα και η λέσχη αρχιμαγείρων Ζακύνθου», πρόσθεσε ο κ. Θεριανός, ενώ τέλος, τόνισε πως «εκτός από τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, το κέρασμα με άφθονες τηγανίτες, θα υπάρχει και ψησταριά, ενώ θα κληρωθούν και πολύ ωραία δώρα».

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Μοιράσου το άρθρο: