Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Διοικητή της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννη Πανόπουλο, βρίσκεται ήδη στη Ζάκυνθο και μάλιστα, θα παραμείνει μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Να σημειωθεί, ότι τα μέλη του κλιμακίου, από τις πρώτες ώρες της άφιξης τους στο νησί, είχαν συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ πολύωρες συζητήσεις είχαν τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, όσο και με την Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Ζακύνθου, Μαρία Μουζάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, σκοπός της παρουσίας-και φέτος το καλοκαίρι-του κλιμακίου στη Ζάκυνθο, είναι η πρόληψη, ενώ προκειμένου να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης των προηγούμενων ετών, όπως το καλοκαίρι του 2017, πρόκειται να διεξαχθούν συστηματικοί έλεγχοι και αυτοψίες σε όλες τις περιοχές του νησιού, ενώ οι έρευνες θα είναι καθημερινές.

Για το σκοπό αυτό, έγκαιρα, το κλιμάκιο έφτασε στη Ζάκυνθο, για να χαρτογραφήσει τις επικίνδυνες-για την εκδήλωση πυρκαγιάς-περιοχές, και όπως είναι αυτονόητο, τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Έτσι λοιπόν, μπλόκα θα στήνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο σε δασικούς, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους των ορεινών περιοχών, οι οποίες, έχουν πληγεί και μάλιστα ανεπανόρθωτα, σε κάποιες περιπτώσεις, σε ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον, από οργανωμένους-κατά κοινή ομολογία-εμπρησμούς.

Να αναφερθεί εδώ, ότι, μόλις, πριν από λίγες ημέρες, έγινε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, όπου και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και έγινε ο σχεδιασμός δράσης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Επιπροσθέτως, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, από ώρες 18:00 το απόγευμα έως 06:00 το πρωί της επομένης ημέρας, στους κάτωθι δασικούς δρόμους και στις περιοχές:
Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτι, Γαλάρο, Άγιοι Πάντες, Δράκας, Σκουλικάδο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Λαγοπόδο, Μαχαιράδο – Περιοχή Καταλούπου, Καταστάρι, Κερί, Μαραθίας, Απελάτι, Αγαλάς, Λιθακιά, Κοιλιωμένο, Μαριές, Αγ. Λέων, Γύρι, Εξωχώρα, Λούχα, Ορθονιές, Αναφωνήτρια, Βολίμες, Άνω Βολίμες και στις δασικές εκτάσεις Καλαμακίου, Μπόχαλης, Βασιλικού – Σκοπός.

Επίσης, και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού).

Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η ύπαρξη και προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων στο νησί και στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη, με την οποία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθακιάς Ζακύνθου, εντάχθηκε στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το άρθρο: