Σύμφωνα με τη Πρόγνωση Καιρικών Φαινομένων από την Δευτέρα 15/7/2019 και το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ. και το οποίο ισχύει από σήμερα Τρίτη 16/7/2019 έως και την Τετάρτη 17/7/2019, τα καιρικά φαινόμενα που προβλέπεται να σημειωθούν στην περιοχή μας είναι:

Σήμερα Τρίτη, από τις απογευματινές ώρες έως και Τετάρτη πρωί, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Ως εκ τούτου, προτείνεται σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον αντιληφθούν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και έντονους ανέμους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Επειδή το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί και μας έχουν γίνει αναφορές από κατοίκους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, για συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, στρωμάτων και λοιπών ογκωδών αντικειμένων σε όλη τη Ζάκυνθο, λόγω της εγκατάλειψης τους σε πολλά σημεία στην πόλη, δημοτικούς δρόμους, αγροτικές και δασικές περιοχές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται έως και να αναστέλλεται η λειτουργία των Αντιπλημμυρικών Τεχνικών έργων που έχουν γίνει, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φ.Ο.Δ.Σ.Α) να φροντίσουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων από τα Αντιπλημμυρικά Τεχνικά έργα.

Παρακαλούνται δε, όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.
Επίσης όλοι οι λουόμενοι που πιθανόν βρίσκονται σε παραλίες κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται να απομακρυνθούν άμεσα

Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.

Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.
Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .
https://www.civilprotection.gr/el
https://bit.ly/2JQnrHI

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα:
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695022199 ( 199)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 22100 ( 100)
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695028117

Την παραπάνω ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, που αφορά σε έκτακτο δελτίο τύπου επιδείνωσης του καιρού, με χθεσινή ημερομηνία, υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ενώ από χθες, αλλά και σήμερα, εκδίδονται συνεχώς, αντίστοιχα έκτακτα δελτία τύπου, καθώς και για τη λήψη αυξημένων μέτρων λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών και όχι μόνο, και από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

Τέλος, πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών στο νησί, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σχετικές προγνώσεις, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση τους για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και σε επίπεδο έγκαιρης ενημέρωσης και πρόληψης, να προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε αυτές τις καταστάσεις.

Φωρο αρχείου

Μοιράσου το άρθρο: