100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία

#EllinikiDiskografia100

Σάββατο & Κυριακή, 19:00 | ΕΡΤ1

Η Χάρις Αλεξίου σκιαγραφεί την πορεία του ελληνικού τραγουδιού

Πόσες ζωές κρύβει ένας δίσκος; Πόσες ιστορίες; Ιστορίες άλλων, ιστορίες δικές μας. Ιστορίες άλλων που έγιναν δικές μας.

Η ΕΡΤ και η Χάρις Αλεξίου, μας καλούν να ανακαλύψουμε τη συναρπαστική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία». Μία ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας.

Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο.

Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι, είναι η Χάρις Αλεξίου, η κορυφαία τραγουδίστρια της γενιάς της και μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική μουσική και στη δισκογραφία.

Με σύμμαχο το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρυσά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, σκιαγραφείται ολόκληρη η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτή χαράχτηκε στα αυλάκια των δίσκων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ελληνική δισκογραφία και δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής.

Σ’ αυτό το ταξίδι, σας θέλουμε συνταξιδιώτες.

Δείτε αυτό το Σάββατο: Η αυγή της ελληνικής Δισκογραφίας
Η αγαπημένη Χάρις Αλεξίου, με σύμμαχο το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ, μας ταξιδεύει στα πρώτα 40 χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την Κατοχή.

Στην αυγή του 20ου αιώνα η εποχή του φωνόγραφου ανατέλλει. Τα πρώτα κινητά συνεργεία ηχοληψίας των μεγάλων ξένων δισκογραφικών εταιρειών ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Ανατολής καταγράφοντας κυρίως ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές.

Την ίδια περίοδο στην Αμερική η κορύφωση του μεταναστευτικού κύματος οδηγεί σε άνθηση της ελληνόφωνης δισκογραφίας.

Στον ελλαδικό χώρο η δεκαετία του ’20 σημαδεύεται ανεξίτηλα από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σπουδαίοι μαέστροι, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές από τη Μικρά Ασία φτάνουν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του μουσικού και δισκογραφικού τοπίου.

Δίπλα στο ελαφρό τραγούδι με τα βαλς, τα τανγκό και τις καντάδες έρχεται τώρα το σμυρνέικο τραγούδι να μπολιάσει με τους σκοπούς του την εγχώρια δισκογραφία, που κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα με την ίδρυση των πρώτων παραρτημάτων των ξένων δισκογραφικών εταιρειών στην Ελλάδα. Η Odeon – Parlophone και η Columbia – His Masters Voice είναι οι δύο μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες.

Η δεκαετία του ’30 φέρνει μαζί της την ανέγερση του εργοστασίου της Columbia, του πρώτου εργοστασίου παραγωγής δίσκων στην Ελλάδα, αλλά και το πειραιώτικο ρεμπέτικο, τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά με την αυστηρή λογοκρισία και φυσικά το ραδιόφωνο, έναν ανέλπιστο σύμμαχο για την νεαρή ακόμα ελληνική δισκογραφία.

Η δισκογραφία πρωταγωνιστεί και στο ηρωικό έπος του ’40 με πλήθος δίσκων με πατριωτικά και σατιρικά τραγούδια. Όλα αυτά όμως μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, οπότε και το εργοστάσιο της Columbia κλείνει για να γίνει βάση τεχνικής υποστήριξης κινητήρων αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Η δισκογραφία σιγεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TOP NEWS