Από το Χωράφι, στο Ράφι

#ApoToXorafiStoRafi

Κάθε Κυριακή | 16:30

Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025.

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.

Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια.

Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους.

Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σε αυτό το επεισόδιο: Μπανάνα


Είναι από τις περιπτώσεις που η φράση «προϊόν με ονοματεπώνυμο», όχι μόνο δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικώς, αλλά θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει… γάντι. Διότι, αν μιλάμε για ελληνική μπανάνα, μιλάμε, επί της ουσίας, για τη φημισμένη μπανάνα Άρβης.

Επισκεφτήκαμε τον ομώνυμο μικρό οικισμό στη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Βορείου Αφρικής, για να μάθουμε από πρώτο χέρι για την καλλιέργεια του εξωτικού φρούτου και πώς τα καταφέρνει και ευδοκιμεί στην περιοχή.

Ο αεικίνητος Μανώλης μας ξενάγησε στα θερμοκήπια και τις ανοικτές καλλιέργειες μπανάνας του χωριού, που εκτείνονται, συνολικά, σε 450 στρέμματα και μας εξήγησε ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν αυτό το ιδιαίτερο μικροκλίμα στην Άρβη, που θυμίζει τροπικό περιβάλλον.

Μας πληροφόρησε ακόμη για το πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών, μας έδωσε στοιχεία για την επένδυση που απαιτείται, το κόστος παραγωγής, τα προβλήματα της καλλιέργειας, κυρίως με το νερό και τα εργατικά χέρια, αλλά και για τις προοπτικές της στο μέλλον.

Η συμπαθέστατη Φωτεινή, με τη μελίρρυτη φωνή και τις αξεπέραστες γεωπονικές της γνώσεις, μας βοήθησε να κατανοήσουμε αν είναι φυτό ή δέντρο η μπανάνα, μας έδωσε πληροφορίες για τις φροντίδες που απαιτεί η καλλιέργεια, αλλά και για τη διατροφική αξία του φρούτου, ενώ όταν τη ρωτήσαμε για το μέγεθος της μπανάνας Άρβης, μας θύμισε πως «τα… ακριβά αρώματα τα βάζουν σε μικρά μπουκάλια».

Κατόπιν, με τη βοήθεια του Θεοχάρη ενημερωθήκαμε για τις διαφορές που υπάρχουν στην καλλιέργεια μπανάνας σε θερμοκήπιο και σε εκείνη σε ανοικτό χωράφι, ενώ ο Γιώργος φρόντισε να μας δείξει πως γίνεται η συγκομιδή και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται η ωρίμανσή του φρούτου, πριν πάρει το δρόμο για τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αμφότεροι μας αποκάλυψαν, επίσης, μικρά μυστικά που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στο σπίτι, για να επεκτείνουμε το χρόνο συντήρησης της μπανάνας, αλλά και για το πότε είναι η σωστή στιγμή να τη φάμε, για να την απολαύσουμε με όλα τα αρώματά της.

Λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, η Κατερίνα κι η Καλλιόπη, δυο κρητικοπούλες σαν τα κρύα τα νερά, μας ενημέρωσαν για τη γιορτή μπανάνας που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Συντελεστές

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης – Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

Παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TOP NEWS