Από το Χωράφι, στο Ράφι

#ApoToXorafiStoRafi

Κάθε Κυριακή, 16:30 | ΕΡΤ3

Α’ Τηλεοπτική μετάδοση.

Σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2025 | Β΄ κύκλος.

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.

Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια.

Δείτε σε αυτό το επεισόδιο: Πράσο

Έλκει την καταγωγή του στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη πέρασε με τη βοήθεια των αρχαίων Ρωμαίων, ενώ και στην Ελλάδα, το πράσο, περί ου ο λόγος, καλλιεργείται ήδη από την αρχαιότητα.

Για αυτό το νόστιμο φυλλώδες λαχανικό, που θα το συναντήσουμε ως συστατικό σε πολλές συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα μας, αλλά και σε πεντανόστιμες πίτες, η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» έκανε την έρευνά της και έμαθε λεπτομέρειες.

Στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στο Αγγελοχώρι Ημαθίας, ο δρόμος μας οδήγησε σε φυτώρια κηπευτικών και εκεί μάθαμε τί ισχύει με τις ποικιλίες και τα υβρίδια και από πού τα προμηθεύονται οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και πως γίνεται η ανάπτυξη του πολλαπλασιαστικού υλικού, σε τί συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και σε τί χώμα.

Ενημερωθήκαμε επίσης για το ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της αξιοποίησης των φυτωρίων, από τους παραγωγούς, για την παραγωγή σπορόφυτων, έναντι της απευθείας, από τους ίδιους, σποράς του σπόρου στο χωράφι.’

Επόμενος σταθμός μας στη Δωροθέα της Πέλλας. Ένα χωριό που έχει συνδέσει τη φήμη του με την καλλιέργεια του πράσου. Εκεί συναντήσαμε παραγωγούς και μας εξήγησαν για την προέλευση της τοπικής ποικιλίας, αλλά και τον τρόπο διαιώνισής της. Είδαμε στην πράξη πως παράγεται ο σπόρος και πώς γίνεται η σπορά στα σπορεία, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαμε στη συγκομιδή, στον καθαρισμό και στο πλύσιμο των πράσων στα νερά του τοπικού ποταμού.

Πριν κατευοδώσουμε τα πράσα για το ταξίδι τους προς τη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και από εκεί στο τραπέζι των καταναλωτών, μάθαμε από ειδικούς επιστήμονες για τη διατροφική αξίας τους, τρόπους να το συντηρήσουμε και στο τέλος συμμετείχαμε και στην προετοιμασία μιας πεντανόστιμης πρασόπιτας, δίπλα στην εκπληκτική κυρία Μαρία. Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης.

Συντελεστές

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TOP NEWS