100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Τρίτο Πρόγραμμα | Από 25.09.2022

Το Τρίτο Πρόγραμμα, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, μεταδίδει σειρά εκπομπών μνήμης και τιμής, για τον τραγικό ξεριζωμό του Μικρασιατικού ελληνισμού, του οποίου η συμβολή υπήρξε καταλυτική στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

Από την Κυριακή 25.09, στις 16:00, στην εκπομπή «Του Κύκλου τα γυρίσματα» ο Γιάννης Ευσταθιάδης εγκαινιάζει ένα τετράπτυχο αφιέρωμα στη μαύρη επέτειο,  μέσα από τη μουσική και το λόγο, με σπάνιες ιστορικές ηχογραφήσεις,  που ξεδιπλώνονται σε τέσσερις συνεχόμενες εκπομπές.

Ο Μικρασιατικός αυτός κύκλος περικλείει πολλά και ποικίλα θέματα: Η άλωση της Πόλης μέσα από τουρκικές και ελληνικές ορχηστρικές συμφωνίες, καθώς και ποντιακοί θρήνοι της αλώσεως, η κρίσιμη πολεμική δεκαετία 1910-1920, Ύμνοι γραμμένοι από τον Μανώλη Καλομοίρη για τα δύο πρόσωπα του Εθνικού Διχασμού, του βασιλιά Κωνσταντίνου («του αητού ο γυιός») και του Ελευθέριου Βενιζέλου («Ύμνος στον Ελευθέριο Βενιζέλο»), αλλά και το τραγούδι « Σμύρνη», τόπο καταγωγής  του σπουδαίου συνθέτη, σε δυσεύρετη ερμηνεία, τραγούδια της Προποντίδος από τον Σίμωνα Καρρά, τραγούδια της Σμύρνης σε πρωτότυπες ηχογραφήσεις (1909-1920), τούρκικα τραγούδια του Βοσπόρου και Ύμνοι, ελληνικά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε σπάνια γαλλική παραγωγή, αλλά και Maurice Ravel με τα δύο σμυρνέικα τραγούδια από τη σύνθεσή του «Πέντε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια».

Επίσης αφιερωμένη θα είναι μια ολόκληρη εκπομπή στον Γιάννη Κωνσταντινίδη («Μικρασιατική ραψωδία» και πιανιστικά) αλλά και στο άλλο του πρόσωπο, τον Κώστα Γιαννίδη: Θα ακουστεί ένα σπάνιο και ανέκδοτο ντοκουμέντο από ραδιοφωνική εκπομπή του 1970: σμυρνέικα τραγούδια από την Κλειώ Δενάρδου και τον K. Γιαννίδη στο πιάνο.  Τέλος, θα ακουστούν και αποσπάσματα από την «Αιολική γη» του Βενέζη με τη φωνή της Κυβέλης.

Την Τρίτη 27.09, στις 17:00, ο Δημήτρης Τρίκας στο «Σημείο ΑRT» φιλοξενεί τον Δημήτρη Καμούζη, ιστορικό και ερευνητή στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και επιμελητή του συλλογικού τόμου «Έλληνες στρατιώτες και μικρασιατική εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας».

Την Πέμπτη 29.09, την ίδια ώρα στην ίδια εκπομπή, ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθύνων του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, μας εισάγει στον εποχή του εθνικού διχασμού και της μικρασιατικής καταστροφής συζητώντας για τους πρωταγωνιστές και τις αιτίες της σύγκρουσης που οδήγησε στο τέλος της μεγάλης ιδέας, την ήττα και την ανασυγκρότηση του Ελληνικού κράτους.

Την Τρίτη 27.09, στις 20:10, η Αφροδίτη Κοσμά ανοίγει «Μικρές Δεξαμενές Μελάνης», ιστορίες που ταξίδεψαν σε φάκελο αλληλογραφίας και, αυτή τη φορά αποτυπώνουν αποσπάσματα από το βιβλίο ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου με τίτλο «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα».

Ο Γιώργος Ντόβολος στην «Εγνατία Οδό», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 07:00, όλο τον Σεπτέμβριο, διασχίζει την μακραίωνη ιστορία της ψαλτικής τέχνης όπως αυτή αναπτύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη καθώς και άλλες περιοχές της καθ’ ημάς Ανατολής. Όλα αυτά ζωντανεύουν με οδηγό τη γλαφυρή αφήγηση του π.Αλέξανδρου Ιωσηφίδη. Από την πόλη της Λωζάνης, όπου ζει και διακονεί τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια, μιλά, για πρώτη φορά, όντας ογδοηκοντούτης, για την εμπειρία του αυτή, για τη ζωή και τίς αναμνήσεις του, σε μια μοναδική συνέντευξη στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS