100 βιβλία από τη «Φωνή της Ελλάδας» για τα Ελληνόπουλα της Βιέννης

Η «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ,  σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Κέδρος, Άπαρσις και Μύρτος και με την πολύτιμη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, συγκέντρωσε 100 βιβλία λογοτεχνικού περιεχομένου και λαογραφικού ενδιαφέροντος για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία δώρισε στην «Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης» για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ιδρύθηκε το 1804, με αυτοκρατορικό διάταγμα του Φραγκίσκου Α’, μετά από αίτημα των Ελλήνων που έμεναν τότε στη Βιέννη και αποτελεί το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς. Αποτέλεσε πόλο έλξης για τους σημαντικούς δασκάλους που έδωσαν το στίγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού στη σχολή. Σπουδαίοι λόγιοι, μεταξύ των οποίων οι Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας, Μισέλ Αποστολίδης, Κωνσταντίνος Κούμας δίδαξαν στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ενώ τα πρώτα βιβλία διδασκαλίας είχαν την υπογραφή σπουδαίων φορέων του Ελληνικού Διαφωτισμού στην αυστριακή πόλη, όπως του Αθανασίου Ψαλίδα και της οικογένειας Δάρβαρη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χάρη στην καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη της, η Ελληνική Εθνική Σχολής Βιέννης, λειτούργησε τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας και ως «αιμοδότης» για την εκπαίδευση.  Συγκεκριμένα, μετά την άνοδο του Ιωάννη Καποδίστρια, βιβλία, εποπτικά μέσα και άλλα εργαλεία της Ελληνικής Σχολής της Βιέννης αξιοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών των πρώτων ελληνικών εκπαιδευτηρίων και των αλληλοδιδακτικών σχολείων που είχε ιδρύσει ο Κυβερνήτης στην Αίγινα.

Σήμερα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη «Φωνή της Ελλάδας», η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, χρειάζεται να εμπλουτιστεί με νέες εκδόσεις, για να καλύψει τις ανάγκες των 300 περίπου μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, πολιτισμού, ιστορίας και θρησκείας.

Η «Φωνή της Ελλάδας», ευαισθητοποιημένη και πάντα δίπλα στα παιδιά της Ομογένειας, συγκέντρωσε 100 βιβλία συνεργαζόμενη με τις εκδόσεις Κέδρος, Άπαρσις και Μύρτος, ενώ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ανέλαβε την αποστολή των βιβλίων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να αποτελέσουν «Χριστουγεννιάτικο δώρο» από την πατρίδα στα ξενιτεμένα μας Ελληνόπουλα.
_________________________

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ:
https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Στα Βραχέα κύματα, στη συχνότητα των 9420 ΚΗz (για Ευρώπη, Ατλαντικό Ωκεανό, Β. Αμερική, Κύπρο, Αίγυπτο)

Δορυφορικά στην Ευρώπη:
1)Δορυφόρος HOTBIRD 13.0º East
Συχνότητα 12.169 MHz Horizontal
Symbol Rate 27.5MS
2)HELLAS SAT 39.0 º East
Συχνότητα 10.730 MHz Horizontal
Symbol Rate 30.0 MS

Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες στην ένδειξη: Voice of Greece

Στοιχεία επικοινωνίας της «Φωνής της Ελλάδας»
e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr
Τηλέφωνα: 210 6066815 –  210 6066816 – 210 6066238
Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS