#70 Χρόνια Δεύτερο – “Εκπομπές από το Αρχείο”: Σειρά αρχειακών εκπομπών | από 01.05.20200 (18:00) και καθημερινά στις 10:00

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου και για δύο εβδομάδες το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει μια σειρά αρχειακών εκπομπών που έγραψαν τη δική τους ραδιοφωνική ιστορία. Με αφορμή τα 70 χρόνια του Δεύτερου που συμπληρώνονται στις 11 Μαΐου, ακούμε εκπομπές λόγου και μουσικής, με ξεχωριστούς καλεσμένους, ζωντανές ηχογραφήσεις, ιστορικές αναφορές, αλλά και εκπομπές από την καθημερινότητα του Δεύτερου Προγράμματος των προηγούμενων χρόνων. Αυτές οι εκπομπές μεταδίδονται επιπροσθέτως του καθιερωμένου ραντεβού μας με το πλούσιο Αρχείο του Δεύτερου, τα απογεύματα της Κυριακής (18:00-19:00).

Αναλυτικά την πρώτη εβδομάδα θα ακούσουμε:

  • Κυριακή 1 Μαΐου, 18:00-19:00: Θα μεταδοθούν 2 εκπομπές από τη σειρά του Ματθαίου Μουντέ “Το Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια” που, όπως ακούγεται και στην εισαγωγή τους, παρουσιάζουν αναφορές “στην αμύθητη αιγαιοπελαγίτικη κληρονομιά μέσα από τη μνήμη και τον λόγο“. Διαβάζουν η Εύα Κοταμανίδου και ο Ζαχαρίας Ρόχας. Η πρώτη εκπομπή αναφέρεται στην Πρωτομαγιά και στη δεύτερη ο Γιάννης Ρίτσος (που γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1909) διαβάζει ποιήματα από τη συλλογή του “Μονοβασιά”. Και οι 2 εκπομπές μεταδόθηκαν για πρώτη φορά το 1982.
  • Δευτέρα 2 Μαΐου, 10:00-12:00: Το 1982, για τα 30 χρόνια τότε του Δεύτερου Προγράμματος, ηχογραφήθηκε μία εκπομπή στην οποία ξαναβρέθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα του Δεύτερου κάποιοι από τους πρωτεργάτες του σταθμού, αλλά και μεταγενέστεροι συνάδελφοί τους, μαζί με προσωπικότητες από τον χώρο της Τέχνης που συνδέθηκαν κάποια στιγμή με το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ιστορικά στοιχεία, ραδιοφωνικές μνήμες, εύθυμες στιγμές και νοσταλγική διάθεση σε αυτή την ωριαία εκπομπή που θα ξεκινήσει τις καθημερινές μεταδόσεις εκπομπών αρχείου. Στη συνέχεια, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου παρουσιάζουν το άλμπουμ τους “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” με ερμηνεύτρια την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε μία εκπομπή του 1985 που επιμελήθηκε η Έφη Μεταλληνού.
  • Τρίτη 3 Μαΐου, 10:00-12:00: Αρχικά θα ακούσουμε μία εκπομπή από την παιδική σειρά “Το λαμπιόνι” με την Αγνή Στρουμπούλη και ενδιαφέροντες καλεσμένους που πρωτομεταδόθηκε το 2011 και, αμέσως μετά, η Ζέλια Σταύρου φιλοξενεί τη Ζωή Φυτούση σε μία εκπομπή της σειράς “Ο καλεσμένος του Δεύτερου” που μεταδόθηκε το 2008.
  • Τετάρτη 4 Μαΐου, 10:00-12:00: Η Στέλλα Βλαχογιάννη το 2007 είχε καλέσει στη μεταμεσονύχτια εκπομπή της “Ιατρείο ασμάτων” τη Νατάσσα Μποφίλιου και τους μουσικούς της συνεργάτες για μία σειρά ζωντανών ηχογραφήσεων σε μη δικό της ρεπερτόριο. Ακολούθως, θα γυρίσουμε στο 1981, για να ακούσουμε μία ημίωρη εκπομπή με επιλογές εύθυμων αποσπασμάτων από τη χιουμοριστική σειρά “Αραμπάδες με καρούλια, βάσανα που’ χει η αγάπη” με τον Χάρρυ Κλυνν σε κείμενα Αντώνη Ανδρικάκη που συμπαρουσίαζε την εκπομπή.
  • Πέμπτη 5 Μαΐου, 10:00-12:00: Η Μαρίνα Λαχανά υποδέχεται στο Δεύτερο Πρόγραμμα το 2011 (αρκετά χρόνια μετά την προηγούμενη τους παρουσία) τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα. Στη συζήτηση συμμετέχουν, περαστικοί από το στούντιο, ο Γιώργος Παυριανός, η Ζέλια Σταύρου και ο Γιώργος Τσάμπρας.
  • Παρασκευή 6 Μαΐου, 10:00-12:00: Η εκπομπή που παρουσίαζε τα κυριακάτικα μεσημέρια η Αρχοντούλα Πέτρου είχε τον τίτλο “Το ζητάς και τσακ τ’ ακούς” και σε αυτή φιλοξενούνταν μουσικά συγκροτήματα που έπαιζαν ζωντανά και προσπαθούσαν να καλύψουν τα μουσικά γούστα των ακροατών που ζητούσαν τραγούδια από το τηλέφωνο. Θα ακούσουμε μία εκπομπή του 1995 με καλεσμένη τη Μαρίζα Κωχ και το συγκρότημά της.

Θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα της δεύτερης εβδομάδας (09-13 Μαΐου 2022)

Επιλογή και επιμέλεια: Έλενα Διάκου – Σιδερής Πρίντεζης

_______________________________

Info

70 Χρόνια Δεύτερο, Εκπομπές από το Αρχείο

Επιμέλεια: Ελενα Διάκου, Σιδερής Πρίντεζης

#defteroprogramma #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου #70ΧρόνιαΔεύτερο

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS