«Αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα» – Πρώτες ραδιοφωνικές μεταδόσεις αποκλειστικά για το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Μπορεί η φετινή αποκριάτικη περίοδος να μην είναι σαν τις άλλες, αλλά το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παρουσιάζει ένα τριήμερο αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα μέσα από τρεις ηχογραφήσεις που ακούγονται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο.

Είναι η δεύτερη φορά που το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα για τους ακροατές του ηχογραφήματα από την πλούσια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ συνεχίζει την πολυετή, ζεστή συνεργασία του και με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ παρουσιάζοντας έργα τους, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση.

Το αφιέρωμα θα μεταδοθεί σε 3 δίωρες εκπομπές, το Σάββατο 13/3, την Κυριακή 14/3 και την Καθαρή Δευτέρα 15/3, στις 4 το απόγευμα. Θα παρουσιαστούν τρεις πρόσφατες ηχογραφήσεις έργων του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, καθώς και αποσπάσματα από ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις έργων του Νίκου Χατζηαποστόλου, αλλά και άλλων Ελλήνων συνθετών, μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων


Σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση αποκλειστικά για τους ακροατές του Δεύτερου, το Σάββατο 13/3 και την Κυριακή 14/3 θα μεταδοθούν αντίστοιχα οι οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1920) σε ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και «Χαλιμά» (1926) σε ενορχήστρωση Μιχάλη Παρασκάκη. Και οι δυο αυτές οπερέτες παρουσιάστηκαν από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το καλοκαίρι του 2020 σε περιοδεία, με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Άννα Στυλιανάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Μυρτώ Μποκολίνη, Κωστής Ρασιδάκης, Λυδία Αγγελοπούλου, ενώ οι ηχογραφήσεις έγιναν με τετραμελές μουσικό σύνολο που αποτελούν οι: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν) και Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).

Την Καθαρή Δευτέρα 15/3 θα μεταδοθεί ο «Βαφτιστικός» (1918) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε ενορχήστρωση Samy Elgazzar με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μίνα Πολυχρόνου, Μαρία Κατσούρα, Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Καραγκιαούρης. Πρόκειται για μια νέα μοναδική ηχογράφηση από το πανέμορφο και ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΡΤ και της Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής με τον Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, “κοντσερτάντε”, με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!

Και συνεντεύξεις…

Το τριήμερο αυτό αφιέρωμα παρουσιάζει ο Σιδερής Πρίντεζης, ο οποίος θα συνομιλήσει για τις ηχογραφήσεις που θα ακουστούν και την ελληνική οπερέτα γενικότερα με τους:

  • Αλέξανδρο Ευκλείδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (στις 13/3)
  • Μανώλη Σειραγάκη, Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στις 14/3)
  • Τάσο Ρωσόπουλο, Διευθυντή Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (στις 15/3)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS