Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν στο Δεύτερο Πρόγραμμα | 16.01.2023, 21:00

Όταν το έργο του Παντελή Χορν, «Φλαντρώ» ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1925, από το Θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη σε σκηνοθεσία της ίδιας, είχε σοκάρει τους συντηρητικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια για να ξαναδούμε το έργο, το 1979 πλέον, στο Εθνικό Θέατρο.

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου στις 21:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παρουσιάζει τη ραδιοφωνική μεταφορά του έργου του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, με τη Μίνα Χειμώνα στον ομώνυμο ρόλο.

Το έργο διαδραματίζεται σ’ ένα νησί του Αιγαίου, στις αρχές του 20ού αιώνα. Κεντρική ηρωίδα, η αρχόντισσα Φλαντρώ, μια χήρα που ζει με τις τρεις κόρες της, καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα, μέχρι τη στιγμή που ένας νέος άντρας φτάνει στο σπίτι της, πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις.

Ο σκηνοθέτης, Πέτρος Νάκος, που θα μιλήσει στον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν το τρίτο κουδούνι, σημειώνει για το έργο:

Η «Φλαντρώ», έργο ρηξικέλευθο και προκλητικό ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα,  θεωρείται από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα,  που εισάγουν το ελληνικό θέατρο στο ψυχολογικό δράμα και το ρεαλισμό. Αποτελεί μια τραγωδία-ψυχογράφημα της ελληνικής επαρχίας του περασμένου αιώνα, όπου στερεότυπα, ταμπού, προκαταλήψεις και  ηθικές αξίες που διαμόρφωσαν το ψυχολογικό και πολιτισμικό προφίλ του λαού μας, αναδεικνύονται και μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Ένα έργο τόλμης, άρτιο τεχνικά, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Στοιχείο καθοριστικό στο έργο είναι η καταπίεση, η καθολική και προαιώνια καταπίεση της γυναίκας. Στον πυρήνα του δράματος τοποθετείται η Γυναίκα που ζει ετεροκαθοριζόμενη από τις ανόητες και παράλογες απαιτήσεις της Κοινής Γνώμης, που επιβάλλει ως απόλυτο και μοναδικό σκοπό της γυναικείας ζωής, την υπεράσπιση της Τιμής, μιας τιμής που αρχίζει και τελειώνει στη διαφύλαξη της αγνότητας. Στο έργο του Χορν φτάνουν στα αυτιά μας οι στριγκιές φωνές των ανομολόγητων πόθων του στερημένου γυναικείου σώματος. Η στέρηση και το ανεκπλήρωτο γίνονται πληγές κακοφορμισμένες που κατατρώνε από τα μέσα τα σωθικά των ηρωίδων, θολώνουν την κρίση τους και αποσαρθρώνουν κάθε ευγενικό συναίσθημα. Γίνονται μανία, φθόνος και λύσσα εκδικητική, στρεφόμενη πρωτίστως, κατά της μικροαστικής υποκριτικής ηθικής.

Επιμέλεια –Παρουσίαση της εκπομπής Σιδερής Πρίντεζης.

Ηθοποιοί (Ονοματεπώνυμο και ρόλος):

Mίνα Χειμώνα: Φλαντρώ

Πέτρος Νάκος: Nότης Σερδάρης

Aγγελική Κοντού: Μυρτώ

Άντα Κουγιά: Γαρουφαλλιά

Mυρτώ Αργυροπούλου-Παπά: Χρύσω

Παύλος Εμμανουηλίδης: Λευτέρης Ζατούνης

Συγγραφέας: Παντελής Χόρν

Σκηνοθέτης: Πέτρος Νάκος

Συνθέτης Μουσικής (Μελοποίηση τραγουδιών): Γιώργος Διαμαντόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Πέτρος Νάκος – Αγγελική Κοντού

Σχεδιασμός/επεξεργασία ήχου: Nίκος Κριτσέλης

Εξωτερικές ηχογραφήσεις: Ιωσήφ Τοπαλιάν

Δείτε το trailer

_______________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Φλαντρώ» του Παντελή Χορν

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS