Δεύτερο Πρόγραμμα – Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Εκάβη» της Marina Carr | 24.10.2022, 21:00

Συνεχίζεται ο θεατρικός μαραθώνιος με νέες ηχογραφήσεις στην ελληνική ραδιοφωνία. Τη Δευτέρα, στις 21:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα μεταδίδει το έργο «Εκάβη» της Ιρλανδής θεατρικής συγγραφέως Marina Carr. Η συγγραφέας προσεγγίζει τον μύθο της Εκάβης με ένταση, βαθιά γνώση και ποιητικότητα. Η θεατρική φόρμα είναι λιτή και ευρηματική, ενώ ο λόγος είναι σκληρός και άμεσος. Τα θέματα είναι διαχρονικά κι οι χαρακτήρες πολυδιάστατοι και συναρπαστικοί. Η Marina Carr δεν συμπορεύεται πλήρως με την εκδοχή του Ευριπίδη. Η δική της εκδοχή της Εκάβης είναι «ασεβής κι επικίνδυνη» .

O σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Οικονόμου, που θα μιλήσει λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, στον Σιδερή Πρίντεζη, σημειώνει σχετικά με το έργο:

Η Εκάβη και οι κόρες της υποδουλώθηκαν και μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Θράκη. Ξεριζωμένα θύματα ενός ανελέητου  πολέμου που μάταια προσπαθούν να ελέγξουν την μοίρα τους. Σήμερα οι άνθρωποι πνίγονται με τα παιδιά τους στο Αιγαίο, ή στη Λαμπεντούζα, ζητούν καταφύγιο και διέξοδο καταδικασμένοι σε φορτηγά ψυγεία, ή στοιβάζονται σε στρατόπεδα προσφύγων. Οι  χαρακτήρες αφηγούνται σε τρίτο και δεύτερο πρόσωπο, κλέβουν ο ένας τα λόγια του άλλου, εκφέρουν τις σκέψεις τους, περνούν αβίαστα απ΄ την αφήγηση στην εμπλοκή καθώς διαρκώς πλάθουν κι αναπλάθουν τον μύθο. Η ιστορία των γυναικών της Τροίας έχει μια ανησυχητική συγγένεια με την παγκόσμια αναταραχή και την αναγκαστική μετανάστευση του σύγχρονου κόσμου μας.

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη

Σκηνοθεσία -Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου

Σχεδιασμός ήχου- Ηχοληψία: Βασίλης Κορρές

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή-Εκάβη, Νίκος Ψαρράς-Αγαμέμνων, Γιάννης Στεφόπουλος-Οδυσσέας, Ελίνα Ρίζου-Πολυξένη, Ιωάννα Κολιοπούλου-Κασσάνδρα, Βασίλης Παλαιολόγος-Πολυμήστωρ, Στέλιος Δημόπουλος-Νεοπτόλεμος, Ιάσων Αγγελίδης-Πολύδωρος.

Επιμέλεια εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης

_______________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Εκάβη» της Marina Carr

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS