Δεύτερο Πρόγραμμα: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Η γυναίκα της Ζάκυθος» | Δευτέρα 21.03.2022, 21:00

Με την παράσταση από το Εθνικό Θέατρο, «Η γυναίκα της Ζάκυθος», έργο του Διονυσίου Σολωμού, συνεχίζει το Δεύτερο Πρόγραμμα το μαγικό ταξίδι στις σύγχρονες θεατρικές ραδιοφωνικές παραγωγές. Λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του ’21 αλλά και ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης, επιλέγουμε το έργο που συνέγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Ενώ μαίνεται η επανάσταση του 1821, ο Ιερομόναχος Διονύσιος, ποιητικό προσωπείο του Σολωμού, αναρωτιέται για τους δίκαιους και τους άδικους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω του. Ανάμεσα στους άδικους ξεχωρίζει μια γυναίκα από την πόλη της Ζακύνθου. Το μίσος της για τις Μεσολογγίτισσες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στη Ζάκυνθο κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς και η αντεθνική συμπεριφορά και τα φιλοτουρκικά της αισθήματα την καθιστούν «θανάσιμη έχθρισσα του έθνους». Ο Ιερομόναχος Διονύσιος οραματίζεται το μέλλον και σε αυτό η Θεία Δίκη θα πρωταγωνιστήσει.

Τη σκηνοθεσία της ραδιοφωνικής μεταφοράς υπογράφει ο Νίκος Καραθάνος, ο οποίος γράφει για το έργο: Το έργο του Σολωμού είναι προφητικό, υπαινικτικό και πέρα για πέρα αινιγματικό. Για ποιον μιλάει ο ποιητής; Ποιον κατηγορεί και τι προφητεύει; Μιλάει για κάποια ανώνυμη γυναίκα ή για κάποια συγκεκριμένη; Σατιρίζει τους αριστοκράτες συμπατριώτες του ή τους φιλότουρκους άρχοντες; Στηλιτεύει μήπως τη Διχόνοια των Ελλήνων που υπονόμευε την επανάσταση από τα πρώτα κιόλας χρόνια της; Ή πάει πέρα απ’ αυτά, και η Γυναίκα της Ζάκυθος είναι το ίδιο το Κακό με σάρκα και οστά; Ανεξάρτητα από τον όποιο στόχο του ποιητή, αφεθήκαμε στη μαγεία του έργου, στη γοητεία του αινίγματός του και βυθιστήκαμε στο αποκαλυπτικό περιβάλλον του.

Σημειώνουμε ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καραθάνος θα είναι καλεσμένος του Σιδερή Πρίντεζη στις 9 το βράδυ, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, στο πλαίσιο της εκπομπής προπομπό της κάθε παράστασης.

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Η ηχογράφηση και το μιξάζ έγιναν στο στούντιο του Εθνικού Θεάτρου από τον Παναγιώτη Χρονέα.

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

Δείτε το trailer

____________________________________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!: «Η γυναίκα της Ζάκυθος»

Δευτέρα 21 Μαρτίου, 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

#defteroprogramma #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: webradio.ert.gr/programma-deftero/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS