Το τραγούδι του νεκρού αδελφού | αποκλειστικά στο ERT echo

Κύκλος 1ος επεισόδιο 8ο, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1962 χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στην δισκογραφική αυτή εργασία συναντάμε οκτώ λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Το μόνο ορχηστρικό είναι η εισαγωγή με τίτλο «Δοξαστικό», που προαναγγέλλει τα τραγικά δρώμενα.

Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν, o Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βέρα Ζαβιτσιάνου και η Δεσποινα Μπεμπεδέλη.

Το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1962 στο Θέατρο Καλουτά από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τα κείμενα ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, η σκηνοθεσία του Πέλου Κατσέλη, τα σκηνικά του Νίκου Νικολάου και οι χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη (η οποία ερμήνευε και το ρόλο της μάνας). Πρωταγωνιστές του έργου ήταν ο Μάνος Κατράκης, η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Νίκος Ξανθόπουλος, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κωνσταντάρου και ο Θόδωρος Έξαρχος.

Με το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» ο Μίκης Θεοδωράκης ταυτίστηκε περισσότερο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο έργο του. Από κάθε άποψη θα πει ο ίδιος ο συνθέτης, μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός «ελληνική», το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» γίνεται το μάτι και η ψυχή, η φωνή και η μνήμη του Λαού και της Ιστορίας». Με το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» επι­χειρήσαμε μαζί με τον Κατράκη και τους συνεργάτες μας ένα βήμα προς μια άλλη πρωτόγνωρη περιοχή: Το λαϊκό θέατρο ή καλύτερα τη λαϊκή τραγωδία. Τραγω­δία! Και γιατί όχι τραγούδι; Πράγματι, ίδια λέξη, άφθαρτη μέσα από τους αιώνες. Το λαϊκό τραγούδι της εποχής της λατρείας του Τράγου-Διονύσου παντρεμέ­νο με το μύθο, οδήγησε βασανιστικά στην κατάκτηση μιας καινούργιας θεατρικής φόρμας, που σε κάθε περί­πτωση βρισκόταν σε διάλογο με το λαό.. Ποιος ήταν ο μύθος της σύγχρονης Ελλάδας; Για μας που βγαίναμε μέσα από το Μακρονήσι (Κατράκης, Μπιθικώτσης και υποφαινόμενος), ο σύγχρονος μύθος ήταν ο Εμφύλιος. Εκεί σταυρώθηκε ο λαός μας.»

Ο δίσκος «Το τραγούδι του Νεκρού αδελφού» είναι συνομήλικος με το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη «Αρνούμαι», με τους «Αργοναύτες» του Ηλία Βενέζη, με την πρώτη ποιητική συλλογή του Μάνου Ελευθερίου με τίτλο «Συνοικισμοί», ενώ μετράει τα ίδια ακριβως χρόνια με το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο, για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».

Αποκλειστικά στο ERTecho

Ακούστε τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

_______________________________

Info

«Ένας δίσκος, μία εποχή», με τον Κώστα Φασουλά

Κύκλος 1ος επεισόδιο 8ο  «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 αποκλειστικά στο ERTecho

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #Podcast #ERTecho #PodcastDeftero

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS