ΕΡΑΣΠΟΡ – Ο αθλητισμός στον προσφυγικό Βόλο (μέρος α’) | 11.12.2022, 11:00

Το αθλητικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τα επόμενα δύο επεισόδια είναι αφιερωμένα στον προσφυγικό Βόλο, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εισδοχής προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η προσφυγική εγκατάσταση, η ανάδυση του συνοικισμού στη Νέα Ιωνία αλλά και η δημιουργία μικρότερων προσφυγικών θυλάκων σε άλλα σημεία της πόλης είναι η αρχή για τη δημιουργία της προσφυγικής ταυτότητας της πόλης από το 1922 και αργότερα.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη εμφανίζονται και τα πρώτα αθλητικά σωματεία, χώροι συσπείρωσης των προσφύγων νεότερης ηλικίας αλλά και χώροι έκφρασης συλλογικών αιτημάτων, αιτήματα που σχετίζονται κυρίως με τη στέγαση και τους όρους διαβίωσης στους συνοικισμούς.

Στο 7ο και 8ο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της σειράς, οι ακροατές της ΕΡΑ ΣΠΟΡ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφυγική ομάδα «Νίκη» μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των παιχτών της, που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ομάδας τα ύστερα μεταπολεμικά χρόνια.

Τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τον αθλητισμό στον προσφυγικό Βόλο θα μεταδοθούν από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ στις 11 και 18 Δεκεμβρίου, 11 με 12 το πρωί.

Έρευνα: Φρόσω Παύλου-Θωμάς Σίδερης

Τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ιστορικός σύμβουλος: Σταύρος Ανεστίδης

ΕΡΑΣΠΟΡ 101.8 | https://www.ertecho.gr/radio/eraspor/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS