Η Φωνή της Ελλάδας – «Δενδροπόταμος», η καθημερινότητα των Ρομά στην «Αφύλαχτη διάβαση» | 16.12.2022, 13:00

Η εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας, «Αφύλαχτη Διάβαση»  παρουσιάζει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 (13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας), ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την εγκατάσταση των αθίγγανων στη Θεσσαλονίκη, βασισμένο στη βιωματική έρευνα του Γιώργου Τσιτιρίδη. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι πολλαπλές φάσεις ανάπτυξης του οικιστικού θύλακα του Δενδροποτάμου, η ιστορία του κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα αλλά και στιγμιότυπα  από την καθημερινότητα των κατοίκων του καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις, την κοινωνική απομόνωση και τον ρατσισμό. Όμως, παρά τον κοινωνικό διαχωρισμό, τα νέα αγόρια και κορίτσια του συνοικισμού μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες τους μοιράζονται τα όνειρα και τις αγωνίες τους και ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Όπως σημειώνει και ο Γιώργος Τσιτιρίδης στην έρευνά του: «Κάποιοι από τους Τσιγγάνους της Θεσσαλονίκης είναι απόγονοι αυτών που εμφανίστηκαν σε περιοχές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον 11ο αιώνα και μετέπειτα μετακινήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο τον 14-15ο αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Δενδροποτάμου είναι πρόσφυγες που κατέληξαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922 και σταδιακά εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι αναφέρουν ως τόπο καταγωγής τους την Κωνσταντινούπολη, το Φανάρι και την Σηλυβρία». Βασικός αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο Γιώργος Τσιτιρίδης, σε ζωντανή σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη,  ενώ συμμετέχει και ο Παναγιώτης Χαρίτος. Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης Μετάδοση: Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας Λεζάντα φωτογραφίας: Οικογενειακές στιγμές στον συνοικισμό Δενδροπόταμου. Από το αρχείο Συλλόγου Γυναικών Ρόμ Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε τον σύλλογο και ιδιαίτερα την πρόεδρο, Γιαννούλα Μάγγα, για την παραχώρηση. Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • Διαδικτυακά από το ERTecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της Ε.ΡΑ)
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer : Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.
Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS