Η Φωνή της Ελλάδας: “Αφύλαχτη Διάβαση”: Όμηροι του Μαουτχάουζεν στον φωτογραφικό φακό | 17.02.2023, 13:00

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας κάθε Παρασκευή 13:00-14:00, παρουσιάζει αυτή την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που διασώθηκαν από το στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν χάριν στο θάρρος και την επίπονη εργασία δύο Ισπανών φωτογράφων αλλά και μίας ομάδας Ισπανών εφήβων, όλοι πολιτικοί κρατούμενοι στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και εκτοπισμένοι στην Αυστρία.

Τα φωτογραφικά τεκμήρια χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου στις δίκες της Νυρεμβέργης και αποτέλεσαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη των ναζί.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, οι ακροατές παρακολουθούν τον εκτοπισμό των Ισπανών αντιφρονούντων του καθεστώτος φράνκο, αρχικά σε στρατόπεδα στη Γαλλία και αργότερα στα ναζιστικά στρατόπεδα της Κεντρικής Ευρώπης. Στη συνέχεια, ξετυλίγεται η ιστορία των φωτογραφικών λήψεων των ομήρων, στην οποία συμμετείχαν και δύο Ισπανοί κρατούμενοι: ο Φραντσίσκο Μπόιξ, που εκτοπίστηκε στο Μαουτχάουζεν τον Ιανουάριο του 1941 και ο Αντόνιο Γκαρσία τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των δύο αυτών κρατουμένων αλλά και μέσα από παράλληλες αφηγήσεις άλλων ομήρων ξετυλίγεται η απίστευτη ιστορία του Μαουτχάουζεν όπως καταγράφεται στις φωτογραφικές πλάκες των ναζί.

Έρευνα, τεκμηρίωση, παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, 13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της Ε.ΡΑ)
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer : Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

· Τηλέφωνα: 210 6066815 – 210 6066816 – 210 6066238 · e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr · Facebook: Η Φωνή Της Ελλάδας-voiceofgreece-ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS