Η Φωνή της Ελλάδας: Τα εργοστάσια και το εργατικό δυναμικό στην “Αφύλαχτη Διάβαση” | 21.04.2023, 13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει την Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023, από 13:00 έως και 14:00, ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας.

Κεντρικός άξονας αναφοράς είναι το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και το πρώτο εγχείρημα συνεργατικής αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης που εφαρμόστηκε εκεί στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, στις απαρχές της δεκαετίας του 2010.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, ο Μάκης Αναγνώστου από τη ΒΙΟΜΕ αποτιμά τον αγώνα των εργαζομένων και απαντά στο ερώτημα αν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ ήταν ουτοπία ή όχι. Παράλληλα παρουσιάζονται ανάλογα εγχειρήματα συνεργατικής αλληλεγγύης από την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση των πρώτων εργοστασίων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα με την έλευση των προσφύγων μετά το 1922, που χρησιμοποιήθηκαν ως φθηνά εργατικά χέρια.

Επίσης, επειδή το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μεταδίδεται στη θλιβερή επέτειο της χούντας των συνταγματαρχών, υπάρχει μία ειδική ενότητα για τη διαπλοκή των κεφαλαιούχων της περιόδου με τους δικτάτορες, Καταγράφεται, τέλος, η ιστορία του εργοστασίου της ΕΤΜΑ στο Βοτανικό, όπου κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης εργατικής κινητοποίησης τη δεκαετία του 1980, δολοφονήθηκε η φοιτήτρια και μέλος της ΚΝΕ Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Τρόποι Ακρόασης:

 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της Ε.ΡΑ)
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως  TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer : Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store
 • Live Streaming: radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Στοιχεία επικοινωνίας της Φωνής της Ελλάδας

· Τηλέφωνα: 210 6066815 – 210 6066816 – 210 6066238 · e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr · Facebook: Η Φωνή Της Ελλάδας-voiceofgreece-ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS