Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | 18-22.04.2022

Με ειδικά θεματικά αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αναλυτικά :

Στις 07.00  το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων,  ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αυτή του συνθέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής.

Στις 10.00 τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Παρασκευή, ο Πάρις Μέξης θα παρουσιάσει το αφήγημα των «παθών»  τόσο μέσα από τις επίσημες  χριστιανικές πηγές όσο  και από τις σύγχρονες, όσον αφορά τα ιστορικώς τεκμηριωμένα γεγονότα, λογοτεχνικά κείμενα, και ποιήματα. Με τη μουσική να παίζει πρωταρχικό ρόλο μεταξύ των τμημάτων της διήγησης αλλά και ως ένα άλλο αυτόνομο, παράλληλο μουσικό αφήγημα.

Στις 11.00 ο Γιώργος Κωνσταντίνου,  καθημερινά,  τη Μ. Εβδομάδα παρουσιάζει συνθέσεις θρήνου και παρηγοριάς. Τη Μ. Παρασκευή θα μεταδοθεί η 1η συμφωνία του  Bernstein “Ιερεμίας” βασισμένη στο Βιβλίο των Κλαυθμών.

Στις 12.00,  Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή, ο  Σταμάτης Αθανάσουλας  κάνει μια  αναδρομή σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών ανά τους αιώνες, που μελοποίησαν τον σπουδαίο ύμνο Stabat Mater που περιγράφει το δράμα της μητέρας του Ιησού κατά τη διάρκεια της σταύρωσης. Θα μεταδοθούν έργα 16 συνθετών, από τον 15ο αιώνα ως τις μέρες μας.

Στις 13.00 Μ. Δευτέρα,  ο Χρίστος Παπαγεωργίου τη με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνομιλεί με τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Γιώργο Κουμεντάκη για το φιλόδοξο σχέδιο και με αφορμή αυτό, προτείνουν μουσικές για τη Μ. Εβδομάδα.

Τη Μ. Τρίτη επιλέγει μουσικές στο κλίμα της Μ. Εβδομάδας

Τη Μ. Τετάρτη θα ακουστούν διαφορετικές ερμηνείες του πασίγνωστου εγκωμίου «Ω, Γλυκύ μου Έαρ».

Τη  Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή παρουσιάζει τη μυσταγωγική μουσική του John Debney για την ιστορική ταινία του Mel Gibson “Passion”

Στις 14:00  η εκπομπή του Θεόδωρου Λούστα «Η Γωνία του Συλλέκτη», τη Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, με τις συνθέσεις Επτά Λόγοι του Χριστού επί του Σταυρού  του Joseph Haydn και το Stabat Mater του Antonín Dvořák, το οποίο περιγράφει τη θλίψη και τον πόνο της Θεοτόκου, κάτω από τον Σταυρό.

Την ίδια ώρα την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, ο Νίκος Ξανθούλης  αντιπαραθέτει τα δύο σημαντικότερα Ρέκβιεμ της Ευρωπαϊκής Μουσικής: του Μότσαρτ και του Βέρντι. Δύο κορυφαίοι συνθέτες καταθέτουν τον πόνο της ψυχής τους σε δύο έργα όπου ο άνθρωπος, συνομιλεί με τον Δημιουργό του.

Στις 15.00 τη Μ. Τρίτη, ο Μιχάλης Μεσσήνης, από την εκπομπή «Η Δισκοθήκη του Τρίτου» παρουσιάζει  το Ρέκβιεμ του Antonin Dvorak  και τη Συμφωνία των Ψαλμών  του  Igor Stravinsky

Την ίδια ώρα, τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, η Κάτια Καλλιτσουνάκη παρουσιάζει σύγχρονα έργα εσωτερικού στοχασμού των Alan Hovhaness, Einojuhani Rautavaara, Peteris Vasks, John Tavener, Arvo Pärt, Andrea Csollany, Stevan Kovacs Tickmayer, Giya Kancheli, David Darling, Aulis Sallinen, Pawel Lukaszewski και BenjaminYusupov. 

Στις 17.00 τη Μ. Δευτέρα,  η Αλεξάνδρα Γιαλίνη  παρουσιάζει τη συναυλία που έδωσε στη  Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας την 1η  Απριλίου 2022 η Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σλοβενίας υπό τη διεύθυνση του GregorKlančič,  με τίτλο «Σταθείτε και Ακούστε», ως μια ελπίδα την περίοδο πολέμων και ασθενειών, με την ευχή μετά την απόγνωση να έρθει το Φως.

Την ίδια ώρα, τη  Μ. Πέμπτη  θα παρουσιάσει τη συναυλία που έδωσε το σύνολο Ensemble Tourbillon στην Πράγα με τις επτά καντάτες του κύκλου Membra Jesunostri, που συνέθεσε ο Dietrich Buxtehude και  αναφέρεται στο Θείο Πάθος

Στις 18.00  τη Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, ο Θάνος Μαντζάνας  παρουσιάζει ραδιοφωνικά το  CD «Laudi Duecentesche» με τη σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και την οργανίστρια Μαγδαληνή Καλοπανά.

Στις 18:45 από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Παρασκευή θα  διαβαστούν από τον Άγη Γυφτόπουλο, βιβλικά κείμενα σε μετάφραση που εκπόνησε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Στις 20.10, τη Μ. Τετάρτη ο Κώστας Καναβούρης διαβάζει αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού, που εκφράζει όλο το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Την εκπομπή «πολιορκεί» μουσικά η εξαίσια φωνή της Μαρίας Κάλλας

Την ίδια ώρα τη Μ. Παρασκευή, διαβάζει αποσπάσματα  από τον «Τάφο» του Κωστή Παλαμά..

Στις 21:10  η Αλεξάνδρα Γιαλίνη κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας μας μεταφέρει σε διαφορετικές πόλεις  της Ευρώπης μέσω της EBU με συναυλίες θρησκευτικού περιεχομένου.

Περισσότερες πληροφορίες στα : www.trito.gr,  https://www.facebook.com/tritoprogramma

Οι συντελεστές του Τρίτου Προγράμματος εύχονται

η Ανάσταση φέτος να φέρει υγεία και ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS