Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Τρίτο Πρόγραμμα | 21,23 & 26.03.2023

Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με αφιερωματικές εκπομπές καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από Τρίτη, 21 έως Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023.

Την Τρίτη, 21 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 20.10 η Αφροδίτη Κοσμά στο πλαίσιο της εκπομπής “Μικρές Δεξαμενές Μελάνης” παρουσιάζει σύγχρονη ποίηση από το Ιράν, σε δίγλωσση έκδοση (περσικά και ελληνικά) αγκαλιάζοντας την ποιητικότητα των δύο γλωσσών.

Η Ιρανή σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια Σεπιντέ Φαρσί [Sepideh Farsi] διαβάζει από το πρωτότυπο ποιήματα των Σαμπνάμ Σολτανί [Shabnam Soltani] και Μοχαμμάντ Χεμματί, (Mohammad Hemati ), ενώ η Αφροδίτη Κοσμά τα αποδίδει στα ελληνικά στην μετάφραση των Βασίλη Κουκαλάνι και Αλέξανδρου Κυπριώτη αντίστοιχα. Την ανάγνωση πλαισιώνουν συνθέσεις των Erik Truffaz και Cinna Peyghammy, που γράφτηκαν για ταινίες της Σεπιντέ Φαρσί και ακούγονται σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση.

Η εκπομπή αφιερώνεται στους συνανθρώπους μας που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και ταξιδεύουν σε μια χώρα άυλη. Αλλά και στα νεκρά παιδιά του Ιράν, που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας,  κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, κατά του καθεστώτος, με ιδιαίτερη μνεία στον εννιάχρονο Κιάν Πιρφαλάκ που μίλαγε στον Θεό του Ουράνιου Τόξου.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου  στο πλαίσιο της εκπομπής «Με Αφιέρωση» η Αφροδίτη Κοσμά, με θέμα την ποίηση στη μουσική παρουσιάζει μελοποιημένη ποίηση ελλήνων και ξένων ποιητών. Ποίηση των Αρθούρο Ρεμπώ, Μίλτου Σαχτούρη, Κων/νου Καβάφη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιώργου Σεφέρη, T.S.Elliot, Ε.Ε.Cummings, Γιάννη Σκαρίμπα και Θεόδωρου Ντόρρου, φωτίζουνοι συνθέσεις των Γιώργου Χριστιανόπουλου, Lost Bodies, Στάθη Άννινου, Μιχάλη Καλκάνη, Μπάμπη Παπαδόπουλου, Sigmatropic, Δημήτρη Χιώτη, και The Estlin Project

Την Κυριακή, 26 Μαρτίου στις 09.00,  η Άννα Σακαλή στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις» παρουσιάζει την ποίηση μέσα από τα τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μάχες και τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 έδωσαν έμπνευση στη λαϊκή μούσα, που δημιούργησε εκατοντάδες τραγούδια. Το φωνητικό και οργανικό σύνολο «Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής» ερμηνεύει:

  • Εθνεγερτήρια άσματα του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή).
  • «Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε», σε μουσική και ποίηση του Κωνσταντίνου-Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου (1786-1841) (κείμενο από τους Πέρσες του Αισχύλου).
  • Φαναριώτικα προεπαναστατικά τραγούδια σε ποίηση του Νικολάου Πίκκολου (1792-1865), και αγνώστων ποιητών.
  • «Εμβατήριον των Κυνηγών της Ανατολής», σε ποίηση του Αδαμάντιου Κοραή και μουσική αγνώστου.
  • «Η πατρίς προς τα τέκνα της», σε ποίηση του Παναγιώτη Ανδρόνικου (1780-1820).

Κυριακή, 26 Μαρτίου στις 14.00 ο Δαυίδ Ναχμίας στην εκπομπή «Το μουσικό ρολόι του 20ού αιώνα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ποίηση, τους ποιητές και τις εποχές τους, με απαγγελίες λιγότερων γνωστών ποιημάτων από τον Μάνο Κατράκη, τον Γιάννη Βαρβέρη, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Σον Κόνερι κ.ά., ανάμεσα σε τραγούδια μελοποιημένης ποίησης του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα ακούσουμε να διαβάζουν ποιήματά τους αείμνηστοι Έλληνες ποιητές, ανάμεσά τους ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Τάσος Λειβαδίτης, η Κική Δημουλά.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS