Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERT echo [22.05.2023-28.05.2023]

Πως είναι να ανασύρεις από το βυθό προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που χάθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του κόσμου και να τα παραδίδεις στους συγγενείς τους; Πόσες ιστορίες έχει να μας πει ένας άνθρωπος που ήταν ντετέκτιβ σε εποχές που η μοιχεία ήταν αδίκημα και η παρακολούθηση συζύγων ήταν βασικό αντικείμενο της εργασίας του;

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το Istorima αυτής της εβδομάδας. Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERT echo.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε:

Δευτέρα 22 Μαΐου «Ανακάλυψα το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου»

Από μερικές μεταλλικές καραβάνες με ιταλικά γράμματα που βρήκε στον βυθό του νησιού Πάτροκλος, κοντά στο Σούνιο, ο δύτης Τέλης Ζερβούδης αποκαλύπτει την ιστορία του άγνωστου ναυαγίου του ατμόπλοιου ΟΡΙΑ, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της παγκόσμιας ιστορίας.

Τετάρτη 24 Μαΐου «Θα γίνω η φωνή των ζώων που είναι σε ανάγκη»

Ζώα τραυματισμένα, πεινασμένα, χτυπημένα, εγκαταλελειμμένα. Η Ερμιόνη Γιαννακού έχει αφιερώσει τη ζωή της κι όλη της την αγάπη για να τα σώσει και να τα φροντίσει. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε αποστολές δύσκολες, ακόμη και σε κακοτράχαλα βουνά. Κι εκείνα, το ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο..

Παρασκευή 26 Μαΐου «Δώσαμε ξανά ζωή στα παιδιά μας»

Όταν η Βιβή κι ο σύζυγός της βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να νοσούν τα παιδιά τους με νεφρική ανεπάρκεια, πήραν αμέσως την απόφαση να τους χαρίσουν το πιο πολύτιμο δώρο.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 28 Μαΐου

«Ντετέκτιβ όταν η μοιχεία ήταν αδίκημα»

Παρακολουθήσεις, τεχνάσματα, έφοδοι σε διαμερίσματα. Ένας πρώην ντετέκτιβ αφηγείται περιστατικά από την εποχή που η μοιχεία αποτελούσε αδίκημα.

«I discovered the largest shipwreck in the Mediterranean»

The sea diver Aristotelis Zervoudis tells the little-known story of the shipwreck of the steamer ORIA, one of the greatest naval tragedies in world’s history.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERT echo: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS