Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [06.03.2023-12.03.2023]

«Σε αναγνώρισα από τα μάτια – αυτά ήταν εξάλλου τα μόνα που έβλεπα». Η φράση αυτή ενός ασθενή μήνες μετά τη νοσηλεία του, σε νοσηλεύτρια μονάδας COVID είναι μία μόνο από τις συγκινητικές στιγμές που έζησε και μας μεταφέρει η ίδια.

Πως είναι να είσαι γυναίκα σε ένα άθλημα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Νανά Πλεξίδας μας μιλάει για το ποδόσφαιρο γυναικών.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Τις ιστορίες που αφηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming, μπορείτε να ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε:

Δευτέρα 06 Μαρτίου «Το κτίριο έπεσε πάνω μου: Κεφαλονιά 1953»

Ο Κωνσταντίνος Λαδάς πίνει τον καφέ του σε ένα καφενείο του Ληξουρίου τον Αύγουστο του 1953, όταν 7,2 ρίχτερ «χτυπούν» την Κεφαλονιά. Οι σεισμοί του 1953 θεωρούνται οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και ισοπέδωσαν ολοκληρωτικά τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου, με πάνω από 455 θύματα.

Τετάρτη  08 Μαρτίου «Η ποδοσφαιρίστρια»

Γκολ, κάρτες, πανηγυρισμοί, υποτιμητικά σχόλια και στερεότυπα. Η Νανά Πλεξίδα μιλάει για την μεγάλη της αγάπη: το ποδόσφαιρο γυναικών..

Παρασκευή 10 Μαρτίου «Νοσηλεύτρια στην πτέρυγα COVID-19»

Οι δραματικές και βαθιά ανθρώπινες στιγμές που έζησε μια νεαρή νοσηλεύτρια στους θαλάμους και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου έχασε από κορωνοϊό και τον ίδιο της τον πατέρα.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 12 Μαρτίου

«Υπηρέτρια σε σαλόνια κυριών»

Η μικρή Ιωάννα φεύγει από το χωριό της για να βρεθεί ως οικιακή βοηθός σε σπίτια εύπορων αστών. Η απαιτητική καθημερινότητα, οι μεγάλες στερήσεις αλλά και οι κρυφές απολαύσεις, της διδάσκουν την κοινωνική ανισότητα με τον πιο σκληρό τρόπο.

«My great grandmother, the Amorgos fairy»

Who was the legendary fairy of Amorgos, who was magically caught and then married to the pirate, Yiorgos Kaoutsos? In one of the traditional legends of this Cycladic island, her great-grandson tells us her story.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS