Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERTecho [08.05.2023-14.05.2023]

78 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ύψωση της κόκκινης Σημαίας της Νίκης στην οροφή του Ράιχσταγκ. Η κόρη ενός από τους δύο σοβιετικούς στρατιώτες που την ύψωσαν μας μεταφέρει τις εικόνες που έζησε ο πατέρας της, αλλά και πως ήταν η ζωή της μετά από αυτό.
Στις 14 Μαΐου γιορτάζεται φέτος η ημέρα της Μητέρας και μια μάνα μας περιγράφει πως έζησε το χειρότερο εφιάλτη ενός γονέα, την είδηση ότι το παιδί της χάθηκε, αλλά και πως τον πόνο της τον έκανε δύναμη ώστε η δολοφονία της κόρης της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της, να γίνει η φωνή ανατροπής της νοοτροπίας που προκάλεσε το θάνατό της.

Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε:

Δευτέρα 08 Μαΐου «Η κόρη του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης»

Βερολίνο, βράδυ της 30ής Απρίλιου 1945. Μέσα σε σφοδρά πυρά, δυο σοβιετικοί στρατιώτες ανεβαίνουν στην οροφή του Ράιχσταγκ και υψώνουν την κόκκινη Σημαία της Νίκης. Η κόρη ενός εξ αυτών, του Μελιτόν Καντάρια, ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, ζει από το 1997 στην Ελλάδα.

Τετάρτη 10 Μαΐου «Άκης ο Κυβερνήτης: Ένας ραδιοπειρατής θυμάται»

«Εδώ Ξάνθη!» Η φωνή του Κυριάκου Πανταζίδη αντηχούσε στον «αέρα» μέσα από αυτοσχέδιους πομπούς που εξέπεμπαν στα μεσαία. Αργά το βράδυ, για να μη γίνονται παρεμβολές στις τηλεοράσεις, πάντα με τον φόβο του ραδιογωνιόμετρου της αστυνομίας. Ο «Άκης ο Κυβερνήτης» θυμάται πώς μια παρέα συμμαθητών, αυθεντικοί εραστές του ραδιοφώνου, έγιναν «πειρατές».

Παρασκευή 12 Μαΐου «Όλη μου τη ζωή ψάχνω δίσκους»

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια ο Ζαχαρίας Βρελιανάκης ταξιδεύει σε όλη την υφήλιο αναζητώντας βινύλια. Στο δισκάδικό του, σε μια στοά στο Μοναστηράκι, καθημερινά συναντιούνται φανατικοί συλλέκτες, απλοί περαστικοί, τουρίστες και μικρά παιδιά, που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 14 Μαΐου

«Η Γαρυφαλλιά είναι η φωνή των δολοφονημένων γυναικών»

Στις 16 Ιουλίου 2021, η Αλεξάνδρα Μάκου δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον λιμενάρχη της Φολεγάνδρου, το νησί για το οποίο η κόρη της είχε αναχωρήσει χαρούμενη για διακοπές. Αυτό που της ανακοινώνεται, παρά τον αβάσταχτο πόνο που προκαλεί, θα της γεννήσει μια απίστευτη δύναμη να κάνει τα πάντα, ώστε να μη ξεχαστεί ποτέ το γεγονός, αλλά κι η βίαιη νοοτροπία που το προκάλεσε.

«A Soviet hero’s daughter»

Berlin, the night of April 30, 1945. Amidst ferocious gunfire, two Soviet soldiers scale the roof of the Reichstag and raise the red Victory Banner. The daughter of one, Meliton Kantaria, has been living in Greece since 1997 and tells her family’s story.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS