Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [10.06-16.06.2024]

Λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Η σειρά «Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία» ακούμε τους ανθρώπους που απεικονίζονται σε μια φωτογραφία να μας διηγούνται την ιστορία που αυτή κρύβει. Αυτήν την εβδομάδα ακούμε το πρώτο μέρος της «Ελληνίδας εθνοφρουρού του Νάσερ».

Ακόμα : Η Λίντα Κάρολ ήξερε ότι ήταν ένα από τα παιδιά που υιοθετήθηκαν στην Αμερική από την Ελλάδα την δεκαετία του ’50, ωστόσο μόλις το 2017 έμαθε όλη την αλήθεια για την υιοθεσία της.

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του Istorima. το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το έργο συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.


Οι ιστορίες αυτής της εβδομάδας είναι:

Δευτέρα 10 Ιουνίου Από τη σειρά «Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία» ακούμε το πρώτο μέρος από την ιστορία «Η Ελληνίδα εθνοφρουρός του Νάσερ»

Τον Ιούλιο του 1952 ανατρέπεται η μοναρχία στην Αίγυπτο από πραξικόπημα των Ελεύθερων Αξιωματικών με τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, κι οργανώνεται για πρώτη φορά Εθνοφρουρά με τη συμμετοχή γυναικών. Σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής, ξεχωρίζει η εμβληματική φωτογραφία μιας νέας γυναίκας Εθνοφρουρού σε στάση προσοχής, με το όπλο, που λειτουργεί ως πρότυπο της «νέας Αιγυπτίας». Ποια είναι όμως η γυναίκα της φωτογραφίας; Ποια είναι η ιστορία της και τι σχέση έχει με την πολυπληθή τότε ελληνική παροικία, την ιατρική, το Πορτ Σάιντ και τη Διώρυγα του Σουέζ;

Τετάρτη 12 Ιουνίου «Το όνομά μου είναι Ευτυχία»

Η Λίντα Κάρολ Τρόττερ μεγάλωσε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, με Αμερικανούς γονείς που τη λάτρευαν. Πάντα ήξερε ότι ήταν υιοθετημένη το 1958 από την Ελλάδα και της είχαν πει ότι η μητέρα της είχε πεθάνει στη γέννα. Το 2017, η προσπάθειά της να βρει περισσότερα για τις ρίζες της την οδηγεί σε ένα χωριό της Ναυπακτίας, το Στράνωμα. Εκεί, διαπιστώνει έκπληκτη ότι ολόκληρο το χωριό γνωρίζει την ιστορία της. Που είναι, όμως, πολύ διαφορετική από ό,τι πίστευε μέχρι τότε.

Παρασκευή 14 Ιουνίου «Μας χτύπησαν γιατί φιλιόμασταν με την κοπέλα μου»

Η ηθοποιός Άννα Γκαραφλή συνειδητοποίησε τον σεξουαλικό της προσανατολισμό ήδη από το Γυμνάσιο. Έμαθε από μικρή να μην αντιδρά σε σπόντες, στραβά βλέμματα, κακοποιητικές συμπεριφορές. Μέχρι που βρέθηκε αντιμέτωπη με την ομοφοβική βία. Ξανά και ξανά. Τότε αποφάσισε ότι από δω και μπρος, δε θα έσκυβε το κεφάλι. Και δε θα ξαναέριχνε το φταίξιμο σε εκείνη…

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 16  Ιουνίου

«Αήττητος, όνομα και πράγμα»

Ο Ντίνος Παπαχρήστου αφηγείται τη ζωή του ανάμεσα στις δυο του αγάπες, τον κινηματογράφο του, το Αττικόν, και το ποδόσφαιρο. Ένας δεινός σκόρερ της ομάδας Αήττητος Σπάτων, μέλος του ρόστερ από τα γεννοφάσκια της, αναπολεί τις περιπέτειες εντός κι εκτός τερέν.

«Three sisters livestock farmers overnight»

On Christmas Eve in Koskinou, Rhodes, twenty-four-year-old student Rafaela Drakou suddenly loses her father, a prominent livestock farmer on the island. She and her sisters do not hesitate for a moment. They take on the livestock themselves and step up with courage and perseverance, against all hardships and prejudices.


Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts.

Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS