Μια ιστορία αλλάζει πολλές | αποκλειστικά στο ERTecho [20.05-26.05.2024]

Ήταν 22 Μαΐου 1963 όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, χτυπήθηκε θανατηφόρα στο κεφάλι λίγο μετά τη λήξη της ομιλίας του σε αίθουσα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δύο αυτόπτες μάρτυρες – νεαροί τότε φοιτητές –μας μεταφέρουν όσα είδαν και έζησαν εκείνο το βράδυ. Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του Istorima. το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το έργο συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.
Οι ιστορίες αυτής της εβδομάδας είναι: Δευτέρα 20 Μαΐου «Στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή» Στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, η Άννα ακινητοποιείται από έναν άγνωστο, που την προστάζει να τον ακολουθήσει. Τετάρτη 22 Μαΐου «Ήμασταν μπροστά στη δολοφονία του Λαμπράκη» Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχεται δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, μετά από ομιλία του για την ειρήνη. Δυο νεαροί φοιτητές-μέλη της ΕΔΑ, ο Αλέκος Γρίμπας κι ο Σπύρος Σακέττας, παρακολουθούν την ιστορία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Παρασκευή 24 Μαΐου  Από τη σειρά  «Η Kατοχή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών της»  ακούμε το δεύτερο μέρος από την ιστορία «Γύρω από τον Βάλτο: Δάσκιο – Το γράμμα “Κ”» To πέταγμα ενός πουλιού μας οδηγεί από την πόλη της Βέροιας στο γειτονικό χωριό του Δάσκιου. Εκεί, δύο χωριατόπαιδα, ο Βασίλης και ο Γιώργης βιώνουν διαφορετικά την Κατοχή απ’ ότι τα παιδιά της πόλης, ενώ γι’ αυτά η αποχώρηση των Γερμανών από την χώρα δεν είναι παρά μια ανάσα προτού τα πράγματα χειροτερέψουν. Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά. Αυτή την Κυριακή 26 Μαΐου «Ιστορίες από άνεμο κι αλάτι» Ο Μιχάλης, παιδί οικογένειας ναυτικών από τη Χίο, από μικρός ονειρευόταν να μπαρκάρει στους ωκεανούς. Μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε όλο τον κόσμο, αλλά βίωσε και τη μοναξιά που συνοδεύει τη ζωή ενός ναυτικού, ενώ κόντεψε να χάσει τη ζωή του πάνω από μία φορά. From the new series Digital Nomads in Greece we are listening the story: «It’s all Greek to me» Digital nomad Joyce Nunez lands in Athens from Toronto Canada and with wit & humour takes on the challenges of the Greek language & Wi-Fi.
Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας. Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη
_____________ Info Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS