H δύναμη της σκέψης, και η διαδικασία της αντίληψης των αισθήσεών μας καθορίζουν και τη σχέση μας με τη μουσική.
Αυτό κατέδειξε ο καναδός ακαδημαϊκός και ερευνητής της ψυχοακουστικής Albert Bregman, στο έργο του Auditory Scene Analysis: The Perceptual Organization of Sound (MIT Press), όπου ανέπτυξε ότι τα όρια της αντιληπτικής μας διαδικασίας διαμορφώνουν ενεργά την εμπειρία ακρόασης.
H Meara O’Reilly εμπνέεται από την ανάλυση του Bregman συνθέτοντας φωνητικές μινιατούρες, στις οποίες προκαλεί την ψευδαίσθηση της πολυφωνίας.
Ο Piotr Kurek, αντλώντας από μια ποικιλία συνθετικών προσεγγίσεων, «ζωγραφίζει» μια σειρά από φανταστικά τοπία, μιμούμενος ηχητικά την αίσθηση της ανάμνησης εικόνων από ρομαντικές τοπιογραφίες του 19ου αιώνα.
Ο Νίκος Φωκάς και ο Arve Henriksen στην πρόσφατη κυκλοφορία τους «nensha», εμπνέονται από την Σκεπτογραφία (Nensha στα Ιαπωνικά), την αµφιλεγόµενη υπερβατική τεχνική της απ’ ευθείας αποτύπωσης εικόνων επάνω στο φωτογραφικό φιλµ µε την δύναµη της σκέψης, και αποτυπώνουν θραύσµατα jazz, 4th world music, gamelan, ambient, dub και experimental σε ένα οργανικό σύνολο, σε µία απόπειρα σύνθεσης ενός φανταστικού αλλά και οικείου κόσµου.
Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφήνεται στην δύναμη της σκέψης, στον ρυθμό των φαντασμάτων και στις φανταστικές ακουστικές εικόνες των Ray Noble/Al Bowlly, Meara O’Reilly, Pauline Oliveros/Deep Listening Band, Piotr Kurek, Nikos Fokas/Arve Henriksen, Ghost Rhythms και Psychic TV.
Επιμέλεια-παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Εικόνα: από το artwork του δίσκου nensha (Anastasios Babatzias)
Διαδικτυακή ακρόαση: www.trito.gr