«Πολλά είδανε τα μάτια μου» Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 τιμά τον Μάρκο Βαμβακάρη | 08.02.2022

Την Τρίτη 08 Φεβρουαρίου του 1972 ο Μάρκος Βαμβακάρης πέρασε στην ιστορία αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη. Στη συμπλήρωση αυτών των 50 ετών αφιερώνουμε το πρόγραμμά μας στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Οι παραγωγοί του Δεύτερου ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά αφιερωματικών εκπομπών και ειδικών ενθέτων για τον άνθρωπο που υπήρξε ένας από ακρογωνιαίους λίθους του λαϊκού μας τραγουδιού. Μέσα από σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Μάρκου Βαμβακάρη, η συμβολή του στο λαϊκό τραγούδι, η επιρροή του στους νεότερους μουσικούς, όχι μόνο του λαϊκού τραγουδιού, η σχέση του με τη γυναίκα μέσα από τα τραγούδια του αλλά και ο άρρηκτος δεσμός του με τη Σύρο. Ιδιαίτερη θέση στο αφιέρωμα κατέχουν τρεις συναυλίες, μια εκ των οποίων ξαναφέρνει στο studio την περίφημη «Ρεμπέτικη Κομπανία» 47 χρόνια μετά, σε μια ολοκαίνουρια παραγωγή και ηχογράφηση.

Επίσης, αποκλειστικά για το αφιέρωμα τραγουδιστές και τραγουδοποιοί ετοίμασαν για το Δεύτερο Πρόγραμμα δεκαεπτά (17) σύγχρονες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μάρκου, που θα ακουστούν στο και μισή κάθε ώρας. Συμμετέχουν οι: Αλκμάν, Ηλίας Βαμβακούσης, Γιάννης Διονυσίου, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Νίκος Ζιώγαλας, Χρήστος Θηβαίος & Κώστας Θωμαΐδης, Βασιλική Καρακώστα & Νίκος Γύρας, Ιουλία Καραπατάκη, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Ανατολή Μαργιόλα, Ορέστης Ντάντος, Γιάννης Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαριάννα Παπαθανασίου, Απόστολος Ρίζος, Νίκος Χρηστίδης. Περισσότερα στοιχεία για τα τραγούδια σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Τι θα ακούσουμε στο Δεύτερο;

09:00-10:00 Μαθαίνουμε τις ιστορίες τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη και γνωρίζουμε τον θεμέλιο λίθο του ρεμπέτικου μέσα από τα λόγια των ανθρώπων που τον έζησαν ή επηρεάστηκαν από το έργο του. Επιμέλεια παρουσίαση Άντρη Βασιλειάδου.

11:00-12:00 Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Ραδιονοσταλγία» – αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη από τον Γιώργο Παπαστεφάνου με στοιχεία για τη ζωή του και τραγούδια του από παλιές και νεότερες ηχογραφήσεις.

12:00-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει στις «Αδέσποτες Νότες» ένα δίωρο αφιέρωμα με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από συνεντεύξεις του και διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του σε μία προσπάθεια σκιαγράφησης της προσωπικότητάς του.

14:00-15:00 «Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη», ωριαία εκπομπή του Σπύρου Παπαϊωάννου το 1982, στην επέτειο των 10 χρόνων από τον θάνατο του Βαμβακάρη. Ακούγονται προπολεμικά τραγούδια του από τις 78 στροφές, ενώ ο Σπύρος Παπαϊωάννου διαβάζει αποσπάσματα μεταξύ άλλων και από το βιβλίο του κοινωνιολόγου Στάθη Δαμιανάκου «Κοινωνιολογία του ρεμπέτικου».

15:00-16:00 Ο Πάνος Χρυσοστόμου στις «Ροκ συναναστροφές» αναζητά και παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του, στον «ηλεκτρικό Μάρκο». Σε ένα ειδικό αφιέρωμα, μέσα από διασκευές στα τραγούδια του από καλλιτέχνες της ροκ αλλά και της ραπ μουσικής, στιχουργικές αναφορές στο πρόσωπο του, στη ζωή και τη συμπεριφορά του.

16:00-18:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει αποσπάσματα από μια σπανιότατη ηχογράφηση με τη φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη καταγεγραμμένη στο σπίτι του από την Ελένη Καραΐνδρου στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, όπου ο συνθέτης μίλησε για τη ζωή του και τα τραγούδια του, ενώ έπαιξε και στο μπουζούκι του κάποια από αυτά.

19:30-20:00 Το 1983, στα 11 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη, η Σοφία Μιχαλίτση παρουσίασε στο Δεύτερο Πρόγραμμα ένα ντοκουμέντο, προσφορά του Στέλιου Βαμβακάρη: 20 ανέκδοτα τραγούδια-σχέδια του Μάρκου Βαμβακάρη γραμμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ηχογραφημένα πρόχειρα από τον Μάρκο και τον Στέλιο Βαμβακάρη  στο σπίτι τους.

20:00-21:00 Συναυλία- 47 χρόνια μετά «Τα Μπλε Παράθυρα»! Τα μέλη της πρώτης Ρεμπέτικης Κομπανίας (Μανώλης Δημητριανάκης, Γιώργος και Δημήτρης Κοντογιάννης και Ανδρέας Τσεκούρας)  ξανασυναντιούνται στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Τσάμπρα, σε μια ολοκαίνουρια παραγωγή με ιστορική αξία. Μαζί τους, η Κατερίνα Κόρου, η γυναικεία παρουσία στη συνέχεια της «Ρεμπέτικης Κομπανίας». Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με ηχολήπτη τον Μιχάλη Συγλέτο, στο μοντάζ ο Αργύρης Παντελιάδης.

21:00-22:00 «Οι γυναικείες φωνές στα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη». Μικρή ηχητική «μελέτη» του περάσματος γυναικείων φωνών στα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Στα χρόνια του ’30 κι αμέσως μετά τον πόλεμο, στα χρόνια της ακμής του, η γυναίκα ήταν βασικό θέμα στα τραγούδια του – συχνά όχι με θετικό τρόπο. Αλλά δεν είναι πολλές οι γυναικείες φωνές που χρησιμοποιεί, ούτε γίνεται συχνά αυτό. Η Ρίτα Αμπατζή, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Σοφία Καρίβαλη, η Στέλλα Χασκίλ, η Έλλη Πετρίδου – η συνοδεία στο «Χαράματα η ώρα τρείς» που από την αυτοβιογραφία του μαθαίνουμε ποια ήταν – και η Μαίρη Τζάνετ – που θα πει κάποια από τα τελευταία κοινωνικά δραματικά τραγούδια του στα χρόνια του γραμμοφώνου. Στα χρόνια του ’60 όμως, θα ηχογραφήσουν τραγούδια του με τη συμμετοχή του, οι κορυφαίες λαϊκές τραγουδίστριες: Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια. Αλλά και κάποιες που έγιναν γνωστές κυρίως μέσα από την συνεργασία μαζί του, όπως η Άντζελα Γκρέκα του «Να πεθάνεις». Θα παρακολουθήσουμε όμως το πέρασμα των τραγουδιών του Μάρκου σε γυναικείες φωνές και στα 50 χρόνια που εκείνος λείπει. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια». Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας.

22:00-23:00 οι «Πλανόδιες Μουσικές» φιλοξενούν την Κατερίνα Τσιρίδου (φωνή, μπαγλαμά), τον Νίκο Πρωτόπαπα (φωνή, κιθάρα), τον Αντώνη Ξηντάρη (φωνή, μπουζούκι) και τον Θοδωρή Ξηντάρη (φωνή, μπουζούκι) σε μια συναυλία που οργάνωσε ο Κώστας Θωμαΐδης. Ανάμεσα στα τραγούδια συνομιλούν για τον Μάρκο Βαμβακάρη, τη ζωή του, τα τραγούδια, την δισκογραφία, την μουσική του κληρονομιά. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με ηχολήπτες τον Μιχάλη Συγλέτο και τον Βασίλη Χανιώτη.

23:00 Συναυλία «Ο Στέλιος Βαμβακάρης στα τραγούδια του Μάρκου και ο Μάνος Ελευθερίου για τη Σύρο της εποχής του Μάρκου». Συναυλία του 2013, σε οργάνωση – επιμέλεια – παρουσίαση Γιώργου Τσάμπρα, όταν στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, βρέθηκε ο γιός του Μάρκου, Στέλιος Βαμβακάρης με τους φίλους του μουσικούς, για να παίξουν και να τραγουδήσουν, τραγούδια του Μάρκου. Μαζί ήταν και  ο Μάνος Ελευθερίου, που τότε ετοίμαζε το βιβλίο «Μαύρα μάτια – Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920». Η επανάληψη την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε πού έφυγε ο Μάρκος, αφιερώνεται στη μνήμη και των δύο.

_____________

Info

 «Πολλά είδανε τα μάτια μου» αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2022

#defteroprogramma #ΠάρεΤοΔεύτεροΜαζίΣου #70ΧρόνιαΔεύτερο #50ΧρόνιαΜάρκος

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: webradio.ert.gr/programma-deftero/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS