“Ένας δίσκος, μία εποχή”: Το Άξιον Εστί | αποκλειστικά στο ERTecho από 01.02.2023

Κύκλος 1ος, επεισόδιο 3ο : “Άξιον Εστί”

Ο Κώστας Φασουλάς επισκέπτεται το 1964 χρονιά που κυκλοφόρησε ο δίσκος “Το Άξιον Εστί”, μουσική εργασία του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένη στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Θεόδωρος Δημήτριεφ, ο Μάνος Κατράκης ως αφηγητής και η Μικτή χορωδία Αθηνών, υπηρετούν ερμηνευτικά το ηχογράφημα, ενώ το εικαστικό εξώφυλλο της έκδοσης ανήκει στον Γιάννη Τσαρούχη.

Το 1964 χρονιά που κυκλοφορεί σε δίσκο το «Άξιον Εστί» 22 Βιολόγοι και ανθρωπολόγοι αντιπροσωπεύοντας 17 χώρες σε συνέδριο που έγινε στη Μόσχα, υπέγραψαν έκθεση στη οποία υποστήριζαν ότι «Αντιφάσκει καταδήλως προς την επιστημονική πραγματικότητα και είναι απλώς προϊόν της φαντασίας, πάσα άποψις υποστηρίζουσα την υπεροχήν και ανωτερότητα μιας οιασδήποτε ανθρώπινης φυλής επι άλλων φυλών».

Τον ίδιο χρόνο ανακοινώνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν πλέον να κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού με τον γιατρό, τα κρατικά λαχεία γιορτάζουν την πρώτη τους εκατονταετία, η Αθήνα είναι γεμάτη από εφευρέτες, με αποτέλεσμα να δίνονται καθημερινά 3 εως 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της εποχής, στην πρωτεύουσα απονέμονται γύρω στα 1500 βραβεία κάθε χρόνο, έτσι που αναλογούν πέντε περίπου βραβεία την ημέρα. Βραβεία κρατικά, βραβεία ουρανισμών και ιδρυμάτων και βραβεία ιδιωτών. Όπως μάλιστα παρατηρεί η εφημερίδα Τα ΝΕΑ, στο εξής δεν θα ξεχωρίζουν οι βραβευμένοι αλλά οι αβράβευτοι…


«Ένας δίσκος, μία εποχή», με τον Κώστα Φασουλά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 Παράπλευρες ιστορίες, γεγονότα μικρά και μεγάλα, που συνέβησαν την ίδια περίπου στιγμή που κυκλοφόρησαν ξεχωριστοί δίσκοι της ελληνικής μουσικής ιστορίας, συνθέτουν το νέο podcast του Δεύτερου, με τίτλο «Ένας δίσκος, μία εποχή».

Κάθε εβδομάδα αποκλειστικά στο ERTecho και ένα νέο επεισόδιο!

Ακούστε τα προηγούμενα επεισόδια εδώ

_______________________________

Info

«Ένας δίσκος, μία εποχή», με τον Κώστα Φασουλά

Κύκλος 1ος επεισόδιο 3ο  «Το Άξιον Εστί»

Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2023 αποκλειστικά στο ERTecho

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #Podcast #ERTecho #PodcastDeftero

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS