“παρΑξενος_ελκυστΗς” στο Τρίτο Πρόγραμμα | 07.07.2022, 01:00

«Big Science» είναι ένας επιστημονικός όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να περιγράψει την μεγάλης κλίμακας επιστημονική έρευνα σε έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και ο τίτλος της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Laurie Anderson, που 40 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του παραμένει, όχι μόνο πρωτοποριακό ή επίκαιρο, μα και προφητικό.

«…αυτός είναι ο χρόνος, και αυτή η καταγραφή του χρόνου…». Στο εναρκτήριο τραγούδι, η Laurie Anderson μας καλωσορίζει με αποστασιοποιημένη ψυχραιμία, ως πιλότος ενός αεροσκάφους που πρόκειται να συντριβεί, και μας εισάγει σε ένα σύμπαν χωρίς χρόνο, τόπο και πρόσωπο, όπου η ενσυνείδητη παρουσία στο παρόν εμπεριέχει αλλά και επανατροφοδοτεί τη μνήμη, σε μια διαρκή παλινδρόμηση.

Η αγαπημένη πρωτοποριακή καλλιτέχνης με την διεισδυτική κοινωνική ματιά, την γαλήνια ενέργειά και μια ευφάνταστη μείξη λόγου και πολυμέσων επί σκηνής, γλιστράει επιδέξια ανάμεσα στα είδη, παραμένοντας ακατάτακτη. Με την ευκαιρία της εμφάνισής της την Κυριακή στο Ηρώδειο, ο παρΑξενος_ελκυστΗς αυτή την εβδομάδα προσεγγίζει το έργο της, και απόψε κοιτάζει πίσω στο χρόνο, στην αφετηρία μιας διαρκώς εξελισσόμενης πορείας, όπου διακρίνει κανείς καθαρά τα δομικά στοιχεία του μέλλοντος: μέσα από μια αδρή ηχογράφηση από τον Μάιο του 1980, ύστερα από ανάθεση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Oakland, υπό τη διεύθυνση του Robert Hughes, εντοπίζουμε υλικό της πολύωρης performance United States, που αργότερα πήρε το σχήμα του Big Science.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Τάσος Μπακασιέτας

Διαδικτυακή ακρόαση: www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS