“παρΑξενος_ελκυστΗς” στο Τρίτο Πρόγραμμα | 19.07.2022, 01:00

«Στην ετερότητα ο εαυτός». Στίχοι από το ποίημα–μανιφέστο της μουσικής θεώρησης του πρωτοπόρου πιανίστα της free jazz Cecil Taylor, Aquoueh R–Oyo (το πνεύμα του νερού στην πίστη των voodoo).

Ο Cecil Taylor χρησιμοποίησε τις πεποιθήσεις και τις τελετουργίες των voodoo, για να γιορτάσει αλλά και να θρηνήσει την παραμελημένη, δαιμονοποιημένη αφροαμερικανική κληρονομιά, ενάντια στα συστήματα φυλετικής και έμφυλης πειθαρχίας,  χρησιμοποιώντας την γλώσσα ως μέσο συνένωσης και απελευθέρωσης, υποστηρίζοντας την ενότητα τέχνης και κοινωνίας και το αδιαίρετο σώματος και νου.

Η πιανίστρια Kaja Draksler από την Σλοβενία στην πρόσφατη κυκλοφορία «In Otherness Oneself» αντηχεί τους στίχους του Cecil Taylor, καθώς διερευνά την πολυπλοκότητα και την αλληλεπίδραση των γλωσσών, ομιλούμενων και μουσικών: κινούμενη από την δομημένη σύνθεση στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, χρησιμοποιώντας φωνητικά samples, ηλεκτρονικά και μικροτονικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα από τον αμερικανό πιανίστα και συνθέτη Cory Smythe.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αναζητά τον εαυτό μέσα από την ετερότητα, των στίχων του Cecil Taylor, του Robert Frost και του Witold Gombrowicz και της voodoo μουσικής της Λουιζιάνα.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: έργο της Weronika Ge ̨sicka, από το εξώφυλλο του δίσκου της Kaja Draksler.

Διαδικτυακή ακρόαση: www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS